Мобилно меню

Изложба живопис на Цветан Лазаров представя Галерия Ларго

Изложбата може да бъде разгледана, до 22 ноември в галерията на ул. Хан Крум 8
Изложба живопис на Цветан Лазаров представя Галерия Ларго

Тази вечер, 26 октомври, в галерия Ларго във Варна, се откри шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров. Изложбата носи името "Между черното и бялото" и ни представя колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на автора в морската столица. С тази изложба художникът ни разкрива богатият си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.

Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото - от където идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най-различни тонове.

Освен колекция от женски архетипи, в изложбата са включени и няколко натюрморта с плодове - нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота - любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по-надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най-отдолу в композицията виждаме червената ябълка - алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.

Изложбата може да бъде разгледана, до 22 ноември 2023 година, в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

Варненската библиотека ще представи техниката Оримото

Пътуващият проект Ars In Libro (Изкуство в книга) показва как вместо да изхвърлим старите книги на боклука, можем да ги превърнем в произведения на изкуството
Варненската библиотека ще представи техниката Оримото

На 18 юли, четвъртък,  2024 г. Варненската библиотека ще посрещне Соня Първанова от читалище "Христо  Ботев", гр. Рила. Тя ще демонстрира техниката оримото, в творческа работилница за деца.

Оримото е техника, подобна на оригами, която с малко сгъвания, изрязвания и украса вдъхва нов живот на стари книги.

Пътуващият проект Ars In Libro (Изкуство в книга) показва как вместо да изхвърлим старите книги на боклука, можем да ги превърнем в произведения на изкуството.

По време на събитието Соня Първанова ще демонстрира базовите техники на оримото и ще покаже готови експонати, част от пътуващата изложба към проекта.

Творческата работилница е част от ежегодната Ваканция в библиотеката, в която в продължение на два месеца заедно с нашите малки читатели четем, играем и творим, обобщават от Библиотеката.

Къде: Детски и средношколски отдел, бул. Осми Приморски полк 110

Кога: 18 юли 2024 г. от 10.30 ч.

За участие в работилницата се изисква предварително записване.

2024 © Варна е