Мобилно меню

Изложба живопис на Цветан Лазаров представя Галерия Ларго

Изложбата може да бъде разгледана, до 22 ноември в галерията на ул. Хан Крум 8
Изложба живопис на Цветан Лазаров представя Галерия Ларго

Тази вечер, 26 октомври, в галерия Ларго във Варна, се откри шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров. Изложбата носи името "Между черното и бялото" и ни представя колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на автора в морската столица. С тази изложба художникът ни разкрива богатият си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.

Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото - от където идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най-различни тонове.

Освен колекция от женски архетипи, в изложбата са включени и няколко натюрморта с плодове - нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота - любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по-надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най-отдолу в композицията виждаме червената ябълка - алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.

Изложбата може да бъде разгледана, до 22 ноември 2023 година, в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба