Мобилно меню

Изложба живопис "Земята" представя художественият музей "Георги Велчев" във Варна

Експозицията с най-новите творби на Спас Спасов може да бъде разгледана до 13 май
Изложба живопис "Земята" представя художественият музей "Георги Велчев" във Варна
71

До 13 май в художествения музей "Георги Велчев", филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна може да бъде разгледана изложба живопис "Земята" на Спас Спасов. Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 часа. Варненският художник е събрал за тази експозиция свои произведения, създадени в последните две години. Произведенията са абстрактни асоциативни композиции, изпълнени предимно с акварел, гваш и моливи.

Спас Спасов споделя в интервю пред Нина Локмаджиева, че отдавна го вълнува темата за развитието на нашата планета, за това накъде отива тя.

"Включил съм в композициите етно елементи от различни континенти и култури, от Африка, Азия, Европа. Музиката за мен също е част от представата ми за Земята, привлича ме скандинавската музика, затова имам и такова заглавие “Северна музика”. Но я има и магията на Индия, на джунглата, на пустинята. Вглеждам се и в символни предмети като ритоните, и в мистиката на ритуала. Натурата и нейното обживяване ме вълнуват, но в моите работи я пресъздавам, без да изобразявам човека. Това ми стига. То е и моето послание към хората, които ще видят изложбата - един призив за опазване и красота"

Спас Спасов е роден 1959 г. в Шумен, от петгодишен живее във Варна. Завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Графика" през 1987 г. Работи в областта на живописта. Има участия в колективни изложби в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, в Художествения музей "Георги Велчев", както и две самостоятелни изложби във Варна - в Художествения музей "Георги Велчев" и в галерия "ЮКА".

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
67

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е