Мобилно меню

Изложба "Кристализация" на Радко Мурзов представя галерия Графит

Експозицията ще бъде открита на 13 юли и може да бъде разгледана до 3 август
Изложба "Кристализация" на Радко Мурзов представя галерия Графит

Изложба „Кристализация“ на Радко Мурзов открива галерия Графит на 13 юли от 19 часа. Експозицията е озаглавена „Кристализация“ и представя уникалния свят на художника и неговата вдъхновяваща връзка с морето и природата. Изложбата на носителя на награда Варна Радко Мурзов, може да бъде разгледана до 3 август. 
Ето как представят експозицията от галерия Графит:


„Преди да завърши своето образование в Художествената академия, Радко Мурзов прекарва години като учител по руски език и литература в Поморие. В това крайбрежно градче той открива, че морската вода, когато бива отведена и затворена в клетки, под влиянието на слънчевите лъчи се превръща в кристали от сол. Заради магнезият в нея, солта има първоначално розов оттенък, който постепенно избелява. Това удивително явление и цветовете на небето – светло синьо, отразено във водата, бледо розово и снежно бяло – стават основната инспирация за художествената палитра, използвана в създаването на картините в изложбата „Кристализация“.
Кристализацията във физиката e процесът на преобразуване на веществото от газообразно или течно състояние в твърдо. Така са се формирали планетите в нашата Вселена. „Кристализация“ е насочена към откриването на вселената вътре в самия свят на художника. Както Стивън Хокинг посочва, Вселената е безкрайност от материя, която обаче не е безгранична. Тя е съставена от отделни светове, които се формират и кристализират около един или повече центрове. Подобно на това, в „Кристализация“ на Радко Мурзов всяко произведение в по-голяма или по-малка степен изплува от абстракцията и представя асоциативни и метафорични образи – материализация на авторовите мисли и чувства.
„Кристализация“ не само разкрива художествената виртуозност на Радко Мурзов, но и пренася зрителите във вълнуващо пътешествие извън обичайното. Това е изложба, която прелива от естетическа привлекателност и вдъхновение. Съзидането и претворяването като божествени актове според законите на красотата са посланието, което носи тази изложба.“

2023 © Варна е

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е