Мобилно меню

Изложба "Кристализация" на Радко Мурзов представя галерия Графит

Експозицията ще бъде открита на 13 юли и може да бъде разгледана до 3 август
Изложба "Кристализация" на Радко Мурзов представя галерия Графит

Изложба „Кристализация“ на Радко Мурзов открива галерия Графит на 13 юли от 19 часа. Експозицията е озаглавена „Кристализация“ и представя уникалния свят на художника и неговата вдъхновяваща връзка с морето и природата. Изложбата на носителя на награда Варна Радко Мурзов, може да бъде разгледана до 3 август. 
Ето как представят експозицията от галерия Графит:


„Преди да завърши своето образование в Художествената академия, Радко Мурзов прекарва години като учител по руски език и литература в Поморие. В това крайбрежно градче той открива, че морската вода, когато бива отведена и затворена в клетки, под влиянието на слънчевите лъчи се превръща в кристали от сол. Заради магнезият в нея, солта има първоначално розов оттенък, който постепенно избелява. Това удивително явление и цветовете на небето – светло синьо, отразено във водата, бледо розово и снежно бяло – стават основната инспирация за художествената палитра, използвана в създаването на картините в изложбата „Кристализация“.
Кристализацията във физиката e процесът на преобразуване на веществото от газообразно или течно състояние в твърдо. Така са се формирали планетите в нашата Вселена. „Кристализация“ е насочена към откриването на вселената вътре в самия свят на художника. Както Стивън Хокинг посочва, Вселената е безкрайност от материя, която обаче не е безгранична. Тя е съставена от отделни светове, които се формират и кристализират около един или повече центрове. Подобно на това, в „Кристализация“ на Радко Мурзов всяко произведение в по-голяма или по-малка степен изплува от абстракцията и представя асоциативни и метафорични образи – материализация на авторовите мисли и чувства.
„Кристализация“ не само разкрива художествената виртуозност на Радко Мурзов, но и пренася зрителите във вълнуващо пътешествие извън обичайното. Това е изложба, която прелива от естетическа привлекателност и вдъхновение. Съзидането и претворяването като божествени актове според законите на красотата са посланието, което носи тази изложба.“

2023 © Варна е

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт