Мобилно меню

Изложба на приложни художници реди галерия ЮКА

Арт колекцията от произведения художествено стъкло, керамика, текстил, дърво и кожа може да бъде разгледана от 6 март до 3 април
Изложба на приложни художници реди галерия ЮКА
72

За втора поредна година майсторката на артистичното стъкло Диана Раданова събира художници приложници в изложбата  "Diana Glass & Friends II", която ще бъде експонирана във варненската галерия ЮКА от 6 март до 3 април. Арт колекцията е своеобразна творческа среща на художественото стъкло, керамика, текстил, дърво, кожа и плъсти.

Посетителите на експозицията ще се насладят на съвместни произведения на Диана Раданова с Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторката на кожени уникати Миглена Георгиева и дърворезбаря Тодор Танев. Новите имена в предизвикателството са двама от най-добрите варненски майстори плъстари - Силвия Стоянова и Здравко Минчев.

Всеки от авторите се представя с различни творби, акцент сред които е артистичният микс на другите материали с художественото стъкло. Така се раждат композиции с най-разнообразен формат, предназначение и стил. Всички те са обединени от естетиката на интериорния декор, в който естествените материали и уважението към съавтора са водещи ценности.

Инициаторката на проекта Диана Раданова споделя, че в основата на замисъла ѝ е била идеята да срещне творческите си търсения с тези на колеги.

"Много се радвам, че такива стойностни артисти от художествената сцена на Варна се отзоваха на моята покана. Не беше лесно за никого от нас, технологиите, с които работим, са много различни, понякога почти невъзможни за съчетаване, но това само ни амбицира да постигнем усещането за единство на материи и виждания. Вярвам, че и варненската публика ще оцени предизвикателството на нашата творческа среща"

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
73

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е