Мобилно меню

Изложба на талантливи ученици от НУИ „Добри Христов“ реди галерия „Графит“

Третото издание на инициативата "Млади надежди" ще бъде открито на 28 юни – сряда
Изложба на талантливи ученици от НУИ „Добри Христов“ реди галерия „Графит“

За трета поредна година варненската галерия "Графит" ще представи изложбата "Млади надежди", която показва творби на най-изявените ученици от 7 до 11 клас от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Откриването на изложбата ще е на 28 юни – сряда от 18:30 часа. Произведенията на младите таланти може да се разгледат в галерия „Графит“ до 12 юли.

В експозицията „Млади надежди“ са представени творби живопис, графика, скулптура и компютърни творби, както и рисунки. Разнообразието на жанровете е тясно свързано с програмите, по които учениците се обучават в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Младите творци използват различни техники на изкуството, за да представят своите умения и да дадат полет на таланта си и експерименталния си дух. За реализирането на различните произведения са използвани маслени бои, акрил, темпера, акварел, линогравюра – както черно-бяла, така и цветна, монотипия, бронз, гипс, туш, молив, креда и въглен.

Голяма част от творбите пресъздават светове, които са близки и разбираеми за всеки от нас – портрети на приятели и близки хора, автопортрети, натюрморти, както и красиви природни картини, изобразяващи морски гледки или красиви животни, птици и цветя. Някои от картините са рисувани по време на пленери, които периодично НУИ „Добри Христов“ реализира за своите ученици. Творбите, осъществени при пленери, са заредени със светлина, въздух, ярък колорит и пресъздават специфичното настроение, което всеки от сезоните създава.

Изложбата "Млади надежди" е възможност да се потопите във вълнуващия свят на младите автори и да се възхитите на тяхната творческа енергия и талант. Тя е шанс да се запознаете с нови имена, които носят свежа перспектива в света на изкуството“, отбелязват домакините от галерия "Графит".

Експозицията се реализира с подкрепата на Фонд Култура към община Варна.

2023 © Варна е

Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Самостоятелната изложба „Моята зимна градина“ на известния украински майстор на графиката ще може да бъде разгледана от 25 юли до 13 август
Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Галерия Ларго кани варненци и гости на града на откриването на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво споделя за творчеството на автора изкуствоведът Елена Шостак:

" Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него.

Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява творбите си най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят. 

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни.

Изложбата е озаглавена „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежавю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека.

Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Откриването е от 18:30 часа на 25-ти юли, четвъртък, а експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн на www.largogallery.com.

За автора: Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго