Мобилно меню

Изложба на ЮНЕСКО гостува във Варна

Експозицията "Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" може да бъде разгледана от 26 май до 14 юни пред входа на Морската градина
Изложба на ЮНЕСКО гостува във Варна
78

Изложба на ЮНЕСКО може да бъде разгледана на открито от днес, пред входа на Морската градина във Варна.

Експозицията "Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" представя стотици фотографии и текстове, документиращи традиции и елементи на нематериалното културно наследство, вписани в списъците на ЮНЕСКО, на 17-те държави членки на Регионален център София – ЮНЕСКО. Включени са фотографии от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Хърватия и Черна гора.

Изложбата гостува във Варна по повод 20-годишнината от приемането на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.

Включените визуални свидетелства показват и разказват за ритуали, празници, обичаи, традиции, социални практики, знания, умения, изкуства и занаяти.

Вече 20 години Конвенция 2003 насочва вниманието върху нематериалното културно наследство като съществена и неотменна част от националната идентичност, като основен фактор става обменът на знания и умения между различните поколения за съхранението на живите традиции. Тя подчертава важността от създаването и прилагането на мерки за опазване на нематериалното културно наследство, както същевременно обединява усилията на всички заинтересовани страни и организации, участващи в неговото опазване. Конвенция 2003 разглежда културните специфики на обичаите, песните и танците и свързаните с тях инструменти, предмети, артефакти и културни пространства, признати от общностите за част от тяхното културно наследство.

Организатор и домакин на събитието е Варна Оупън Арт. Изложбата може да бъде разгледана от 26 май до 14 юни пред входа на Морската градина.

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
67

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е