Мобилно меню

Изложба "Над повърхността" на Юлий Таков открива галерия A&G Art Meeting

Експозицията може да се разгледа от 19 юли до 11 август
Изложба "Над повърхността" на Юлий Таков открива галерия A&G Art Meeting

Активният творчески сезон за варненската галерия A&G Art Meeting продължава и през юли. Новото предизвикателство към сетивността на публиката идва от художника Юлий Таков и неговата изложба „Над повърхността“. Откриването е на 19 юли, сряда, от 18:30 часа.

В експозицията Юлий Таков представя няколко цикъла картини, които са част от работите му през последните две години.

„В тях разглеждам въпросите за границите на свободата, егото, субективността на отделния индивид при интерпретиране на околния свят“.

Човекът е в центъра на интереса на художника. „Той е потопен в своя илюзорен свят. Среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка“, споделя авторът.

Ето как галеристката Анна Халамян осмисля картините на Юлий Таков:

“Юлий е лаконичен философ, неговите творби ми напомнят испанското кино, в което има повече недоизказаност, отколкото изказаност. Привидно нормално, привидно спокойно, драмата е задкулисна, но затова пък - с голям потенциал. Той не работи с абстрактни сюжети, но предизвиква абстрактно мислене, в което духът е свободен.“

"Картините за мен са като запис на отрязъци от време, своеобразен автопортрет на деня, седмицата или годината" – казва Юлий Таков.

"Понякога посоката е предначертана. Друг път започвам отнякъде и продължавам без да зная къде ще ме отведе. През целия творчески процес обаче зная, че онова, което е най-съществено за мен, там, където е идеята и което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението. И ми се иска тъкмо то да изплува над повърхността".

Изложбата "Над повърхността" на Юлий Таков може да бъде разгледана до 11 август. Работното време на галерията е от сряда до събота между 16 и 18:30 часа, както и с предварителна уговорка на телефон: 0885 581 437. Галерия A&G Art Meeting се намира на ул. "Любен Каравелов" 8 в центъра на Варна.

Юлий Таков е роден през 1971 г. в  София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991 г., както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов, 1995 г.

Първата му самостоятелна изложба се открива 1994 г. в галерия „Акрабов“, Пловдив. През 2000 г. Юлий е носител на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова в „Национална младежка изложба“. През 2004 г. получава Трета награда в „Национална изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, през същата година участва в изложбата „Пътуващ музей“, представена в Чехия, Полша, Унгария и двореца Порча, Австрия. През 2005 г. участва в изложбата „Съвременно българско изкуство“ в музей Джинтай, Пекин, Китай и Национална галерия за съвременно изкуство, Ню Делхи, Индия. Следват изложбите: „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015; „Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия „Квадрат 500“, София, 2018; „Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019; „Дългото пътешествие“, галерия Структура, София, 2020; „Крачки в паметта“ галерия Капанa-ГХГ Пловдив, 2022 и др.

2023 © Варна е

Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Самостоятелната изложба „Моята зимна градина“ на известния украински майстор на графиката ще може да бъде разгледана от 25 юли до 13 август
Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Галерия Ларго кани варненци и гости на града на откриването на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво споделя за творчеството на автора изкуствоведът Елена Шостак:

" Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него.

Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява творбите си най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят. 

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни.

Изложбата е озаглавена „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежавю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека.

Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Откриването е от 18:30 часа на 25-ти юли, четвъртък, а експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн на www.largogallery.com.

За автора: Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго