Мобилно меню

Изложба пачуърк "Невидимата нишка" открива галерия Графит на 2 април

В експозицията са включени картини и лампи на Стоилка Копаранова
Изложба пачуърк "Невидимата нишка" открива галерия Графит на 2 април

Изложба пачуърк "Невидимата нишка", в която са представени картини и лампи на Стоилка Копаранова, ще бъде открита в галерия Графит на 2 април, от 18:30 часа. Интересната експозиция може да бъде разгледана до 25 април.

Авторката Стоилка Копаранова отбелязва, че използва "непопулярната у нас техника пачуърк", тъй като в нея открива богати възможности.

"Целта ми е чрез нестандартни за изящните изкуства изразни материали да постигна живописни внушения като използвам многообразието от големина и форма, цвят и десен, и не на последно място – структура и фактура на парчетата плат. Разчитам също така на светлината да дорисува обемите и пространството, което търся."

Всеки творец трябва да открие своя собствен почерк в морето от изразни средства, убедена е Стоилка Копаранова.

"Пачуъркът е начин за мен да бъда различна от другите. Всичко започна като една лична провокация към мен самата, а сега излагайки картините си отправям тази провокация към зрителя, като ценител на изкуството непредубеден от начина, по който може да се прави то.“

Стоилка Копаранова е родена в Пазарджик. Живее и работи във Варна. Завършила е ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” специалност Графика. Оттогава съчетава две страсти – рисуването и шиенето. През лятото рисува графични портрети с молив, а през останалото време изработва картини от плат. Има две самостоятелни изложби с пачуърк ( в Галерия “Col Tempo”в гр. Пловдив и в Галерия “Diva” гр.Варна). Участвала е в три панаира на изкуството “Импресия” гр. Пловдив. Галерия “Лесе-дра” я представи на първия Фестивал на Частните Галерии (СБХ, Шипка 6, гр.София).

Творбите си подписва с псевдонима Stoli.

2024 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е