Мобилно меню

Изложба "Плакатът" на Людмил Чехларов открива Градската художествена галерия във Варна

Експозицията представя творчеството на един от доайените на сценичния плакат у нас
Изложба "Плакатът" на Людмил Чехларов открива Градската художествена галерия във Варна
151

Изложба, която събира в цялост приноса на едно от големите имена в българското изкуство в областта на приложната графика, пристига на 6 март във Варна и ще бъде експонирана в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Под лаконичното име "Плакатът" тя представя творчеството на Людмил Чехларов - един от доайените на сценичния плакат у нас. Откриването на експозицията в Градската художествена галерия в морската столица ще е на 6 март от 18 часа. Тя може да бъде разгледана до 23 март.

Изложбата е организирана от Художествена галерия - Добрич, и е свързана с впечатляващо дарение, което музеят получава от проф. Чехларов в края на 2021 г. Дарението хронологично документира творческия път на Людмил Чехларов, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. Централно място в колекцията заемат театралните афиши на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" - София, от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Повече за дарения на Художествена галерия - Добрич личен архив на Людмил Чехларов, разказва директорът на галерията Недко Недков.

"Колекцията включва 155 оригинални плаката, изработвани на ръка в почти оригинален размер - за предаване в печатницата, както и над 250 тиражни плаката, вече излезли от печат и разпространявани по афишарките в София в този период, има също и проекти за пощенски марки и запазени знаци. Ценното в случая е както големият брой произведения в колекцията, така и високото професионално ниво, което Людмил Чехларов представлява в българския плакат, смея да твърдя, и в световния"

Мащабният проект за представяне на творчеството на Людмил Чехларов е осъществен под формата на пътуваща изложба, чиято цел е да поддържа интереса към българския плакат и произведенията на един от доайените в сферата. Варна е третата спирка по пътя ѝ, след Шумен и Силистра. Предстои и гостуване на "Плакатът" в Бургас в края на март.

"Всички творби, включени в изложбата, са така наречените аналогови плакати. Работени са през годините, когато е нямало компютри, без програми и изцяло на ръка, нещо, което младите творци рядко правят”

Людмил Чехларов е роден в Добрич, завършва Националната художествена академия, специалност "Плакат", в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след Академията започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Носител е на многобройни национални и международни отличия в областта на плаката. Един от основателите на Триеналето на театралния плакат в София. Дълги години е сред уважаваните преподаватели в НХА, професор по приложна графика. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни и предизвикват зрителя да влезе в театралната зала и да открие какво се крие зад неговите образи.

Людмил Чехларов е един от творците, които през 80-те години на ХХ век създават и утвърждават така наречената Българска плакатна школа. Сред организаторите е и на големите плакатни изложби, които се провеждат и до днес в София под формата на Триенале на сценичния плакат.

2023 © Варна е / снимки, репродукции: ХГ-Добрич

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
14

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" “ (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е