Мобилно меню

Изложба "Преоткриване" на Будин Матеев представя Арт Галерия Le Papillon

Живописните творби може да бъдат разгледани от 11 до 21 януари
Изложба "Преоткриване" на Будин Матеев представя Арт Галерия Le Papillon

Изложба "Преоткриване" на Будин Матеев ще бъде открита във варненската Арт Галерия Le Papillon на 11 януари. Като "своеобразно ритуално презареждане на духа ни с жизнерадостен колорит" определят от галерията творбите на художника.

"Будин Матеев ни напусна неотдавна през 2021 г., но неговото изпълнено с живот и ведрост творчество, продължава да предизвиква естествена усмивка и настроение в зрителя. Маниерът му на полагане на боите, композициите, които често следват призмата на лъчевия кубизъм, говорят за собствен, автентичен стил, който авторът е изградил през годините на работа и експерименти. Фувистичният му почерк е отличителен, а ярките му и същевременно меки тонове, както в работата му с маслени бои, така и с акварел, не оставят безразличен никой зрител. Картините му са притегателни с пъстротата и моделирането на гамата, в която работи, но скромността му не налага името му сред широката публика", отбелязват от Арт Галерия Le Papillon. 

От галерията обясняват решението си да започнат 2024 година именно с тази изложба, така: 

"Желанието ни е да се отразява достойно творчество, което предизвиква вълнение и радост, независимо от времето, в което е създадено, а и да се съхранява паметта за творци, които оставят трайна следа във времето."

В експозицията с емблематичното заглавие "Преоткриване" са селектирани 5 акварела и 13 маслени творби на Будин Матеев. Според организаторите намерението е "... да се презаредят сетивата с великолепното усещане за топлина, лято и радост от живота, които картините му безспорно създават, независимо дали са пейзажни или предметни сюжетите им". 

"Будин е един романтичен и живописно експресивен съзерцател на пейзажа, било то градски или селски. Усетът му за пулс и ритъм е водещ в подхода му да фрагментира в цветни петна това, което обобщава погледа на художника и въпреки това създава панорамно внушение за пространството. В изложбата се разграничават 3 периода от неговото творчество с разлика от 10 години и можем да разпознаем влечението му към т.н. „лъчев кубизъм“ с фувистичен подход, типичен за руската школа и следван в България от много малко художници. Независимо от датировката, всичките му картини завладяват със своето силно позитивно настроение. Слънчевата топлина е физически осезаема. Долавя се тишината на мига или градския шум и веселия говор, убедително постигнати от художника чрез приливите от чисти тонове, както и перфектния баланс в контрастите", разказват от Арт Галерия Le Papillon. 

Експонатите от изложбата "Преоткриване" може да бъдат разгледани до 21 януари в изложбената зала на галерията във Варна на ул. Драгоман 12, както и на сайта artpapillon.com.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба