Мобилно меню

Изложба "Силуети" на Петко Недялков представя Арт галерия "Тереза Зиковска"

Авторът разкрива своя творчески прочит върху човека и природата и взаимодействието помежду им чрез своите абстрактни барелефи и дървопластики
Изложба "Силуети" на Петко Недялков представя Арт галерия "Тереза Зиковска"

Изложба "Силуети" на Петко Недялков представя от 7 март варненската Арт галерия "Тереза Зиковска". Експозицията включва абстрактни барелефи и дървопластики.

Вдъхновен от Божието творение, авторът представя своя творчески прочит върху човека и природата и взаимодействието помежду им, отбелязват от Арт галерия "Тереза Зиковска".

"Релефите представляващи заобикалящата ни среда и природа и пластиките изобразяващи човека в нея, комуникират помежду си чрез използваните цветове, форми, движения и силуети създавайки синтез, даващ на публиката двуизмерно и триизмерно визуално изживяване изпълващо галерийното пространство. Всяка от творбите носи със себе си различна концепция, предаващи погледа и прочита на автора над живота и повдигащи както екзистенциални, така и битови въпроси към обществото".

Петко Недялков е роден в Трявна на 10.12.1989 г. Завършил е НХА София със специалност Резба. От 2012 година до днес представя творбите си в поредица сборни и самостоятелни изложби.

2023 © Варна е / снимки: Арт галерия "Тереза Зиковска"

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е