Мобилно меню

Млади творци от 10 града се събират за арт фестивал във Варна

Emergence Art Fest ще се проведе от 20 до 24 март, а тази година темата на събитието е "КОНВЕРГЕНЦИЯ", всички изяви са с вход свободен
Млади творци от 10 града се събират за арт фестивал във Варна

За втора поредна година, от 20 до 24 март, в Радио Варна ще се проведе Emergence Art Fest. Фестивалът за изгряващи артисти ще събере младежи от над 10 града - художници, скулптори, фотографи, режисьори, писатели, музиканти - които ще представят своите произведения в петдневна програма.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 март (сряда) от 18:30 в големия арт салон на Радио Варна. Тази година темата на фестивала е "КОНВЕРГЕНЦИЯ". Ще се търсят точките на пресичане между различните видове изкуство, както и различни области на изкуството знанието.

По време на разнообразната програма посетителите ще могат да разгледат изложби за изобразително изкуство и фотография, да се запознаят с нови български филми по време на вечер на късометражното кино, да се включат в дискусия за ролята на изкуствения интелект в изкуството, да посетят арт базар, да се позабавляват в театрална и литературна работилница, да се срещнат лично с артистите и да посетят концерт на изгряваща българска банда. Всички събития от фестивала са с вход свободен.

“Създадохме този фестивал, защото много ни липсваше сцена за млади изгряващи артисти в града. Искаме да подкрепим културната сфера и да срещнем артистите едни с други, за да се създаде една по-жива общност, която да даде мотивация за все повече подобни изяви в града.”, споделя Деница Балинова, един от организаторите на фестивала.

Emergence Art Fest обединява две каузи - даването на сцена на изгряващи артисти в България, създавайки диалог между тях и другите сфери на дейност, и подкрепа на културната среда в гр. Варна извън туристическия сезон. Фестивалът събира стотици гости от различни поколения и създава пространство за изява и обмен на идеи.

2024 © Варна е / снимка: Теодора Михайлова

Варненската библиотека ще представи техниката Оримото

Пътуващият проект Ars In Libro (Изкуство в книга) показва как вместо да изхвърлим старите книги на боклука, можем да ги превърнем в произведения на изкуството
Варненската библиотека ще представи техниката Оримото

На 18 юли, четвъртък,  2024 г. Варненската библиотека ще посрещне Соня Първанова от читалище "Христо  Ботев", гр. Рила. Тя ще демонстрира техниката оримото, в творческа работилница за деца.

Оримото е техника, подобна на оригами, която с малко сгъвания, изрязвания и украса вдъхва нов живот на стари книги.

Пътуващият проект Ars In Libro (Изкуство в книга) показва как вместо да изхвърлим старите книги на боклука, можем да ги превърнем в произведения на изкуството.

По време на събитието Соня Първанова ще демонстрира базовите техники на оримото и ще покаже готови експонати, част от пътуващата изложба към проекта.

Творческата работилница е част от ежегодната Ваканция в библиотеката, в която в продължение на два месеца заедно с нашите малки читатели четем, играем и творим, обобщават от Библиотеката.

Къде: Детски и средношколски отдел, бул. Осми Приморски полк 110

Кога: 18 юли 2024 г. от 10.30 ч.

За участие в работилницата се изисква предварително записване.

2024 © Варна е