Мобилно меню

Млади творци от 10 града се събират за арт фестивал във Варна

Emergence Art Fest ще се проведе от 20 до 24 март, а тази година темата на събитието е "КОНВЕРГЕНЦИЯ", всички изяви са с вход свободен
Млади творци от 10 града се събират за арт фестивал във Варна

За втора поредна година, от 20 до 24 март, в Радио Варна ще се проведе Emergence Art Fest. Фестивалът за изгряващи артисти ще събере младежи от над 10 града - художници, скулптори, фотографи, режисьори, писатели, музиканти - които ще представят своите произведения в петдневна програма.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 март (сряда) от 18:30 в големия арт салон на Радио Варна. Тази година темата на фестивала е "КОНВЕРГЕНЦИЯ". Ще се търсят точките на пресичане между различните видове изкуство, както и различни области на изкуството знанието.

По време на разнообразната програма посетителите ще могат да разгледат изложби за изобразително изкуство и фотография, да се запознаят с нови български филми по време на вечер на късометражното кино, да се включат в дискусия за ролята на изкуствения интелект в изкуството, да посетят арт базар, да се позабавляват в театрална и литературна работилница, да се срещнат лично с артистите и да посетят концерт на изгряваща българска банда. Всички събития от фестивала са с вход свободен.

“Създадохме този фестивал, защото много ни липсваше сцена за млади изгряващи артисти в града. Искаме да подкрепим културната сфера и да срещнем артистите едни с други, за да се създаде една по-жива общност, която да даде мотивация за все повече подобни изяви в града.”, споделя Деница Балинова, един от организаторите на фестивала.

Emergence Art Fest обединява две каузи - даването на сцена на изгряващи артисти в България, създавайки диалог между тях и другите сфери на дейност, и подкрепа на културната среда в гр. Варна извън туристическия сезон. Фестивалът събира стотици гости от различни поколения и създава пространство за изява и обмен на идеи.

2024 © Варна е / снимка: Теодора Михайлова

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е