Мобилно меню

На 15 юни откриват Международен Фотографски Салон Варна 2023

Наградените творби от 16-ото издание на престижния форум ще бъдат експонирани по традиция на входа на Морската градина
На 15 юни откриват Международен Фотографски Салон Варна 2023

Избрани творби от 16-ото издание на Международен Фотографски Салон Варна ще бъдат представени пред жителите и гостите на Варна в традиционната експозиция на открито на входа на Морската градина. Изложбата на наградените произведения ще бъде открита на 15 юни.

Експонираните снимки са селектирани от международното жури на конкурса от подадените тази година 4520 творби на 268 автора от 49 държави на 5 континента. Отличени са творби във всяка от отделните категории на Международен Фотографски Салон Варна - Цветна Фотография; Монохромна Фотография; Пейзаж; Природа; Травъл Фотография; Лице и тяло.

Наградите от форума тази година ще пътуват за Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Русия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Индия, Австралия и Канада.

19 български автори се включиха в тазгодишното издание на Международен Фотографски Салон Варна, а отличените от тях са 5 - Теодора Димитрова, Костадин Маджаров, Пламен Кожухаров, Димо Христев и Любомир Аргиров.

Творбите в Международен Фотографски Салон Варна 2023 бяха оценени от жури с председател Владимир Йовановски от Северна Македония и членове Майкъл Страпец от Ирландия и Рашид Усманов от Русия.

Организаторите на форума припомнят, че и тази година изложбата може да бъде посетена при вход свободен. Те са убедени, че фотографиите ще предизвикат интерес у хора от всички възрасти.

Международен фотографски салон Варна е най-старият международен фотографски конкурс в България - ежегоден форум, заел престижна позиция на българската и световна сцена за артистична фотография. Със сериозното си международно участие, Салонът е утвърден културен посланик на града ни в България и по света.

2023 © Варна е / снимки: Международен Фотографски Салон Варна

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е