Мобилно меню

Набират участници във форума за дизайн PICTOPLASMA x Bulgaria до 31 август

Може да се кандидатства с творби в няколко категории
Набират участници във форума за дизайн PICTOPLASMA x Bulgaria до 31 август

Последни дни за кандидатстване във форума за дизайн PICTOPLASMA x Bulgaria. Визуални творци - дизайнери, художници, илюстратори, аниматори, фотографи, скулптори, които имат особен интерес към създаването на герои, техните истории и въобразени светове, може да се включат в отворената покана за изложба на тема Герои до 31 август.

Мултидисциплинарната колективна изложба ще представи творби от утвърдени и новоизгряващи артисти, обединени от любовта си към character design - направление в съвременното изкуство, дизайн и анимация, занимаващо се с изграждането на герои - от вдъхновение, през изработване на психологически и физически образи, до разказване на истории.

Авторски творби може да се представят в категориите принт, видео или закачливи скулптури (всичко, което е направено с ръце, има 3d форми и не принадлежи към установени категории).

Селекцията ще бъда направена от специално жури, начело с основателя и продуцент на водещата световна платформа за съвременен дизайн на герои PICTOPLASMA - Питър Талер. Ще се оценяват стилът и издържаността на творбата от гледна точка на изразните средства и похвати, оригиналността на идеята и посланието, както и визуалното й въздействие.

Изложбата ще стартира в ReBonkers, Варна, заедно с форума PICTOPLASMA x България на 23 септември 2023, а от 2 до 13 октомври ще гостува в UniCredit Studio в София.

2023 © Варна е

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е