Мобилно меню

Немски художник представя във Варна първата си самостоятелна изложба в България

Експозицията „Странствания по света“ може да бъде разгледана в Арт галерия Ларго до 14 декември
Немски художник представя във Варна първата си самостоятелна изложба в България
48

Първата в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик е представена във варненската Арт Галерия Ларго. Експозицията съдържа 45 графики, екслибриси и рисунки, създадени през последните 14 години и може да бъде разгледана до 14 декември. 

Изложбата е озаглавена „Странствания по света“ и разкрива страстта на твореца да пътува и опознава различни култури. “Няколко творби са свързани с Китай, някои имат за основа теми от гръцката митология. Обичам да пътувам физически в този свят и съм пътешественик в ума си, чрез моята фантазия. Някои неща в моите графики имат колела, за да изразяват движение или това, да си на път...“, разказва за творбите си Йохен Кублик. 

Творецът, като истински съвременен артист, на практика е гражданин на света. Пътуванията му, често свързани с осъществяването на изложби и творчески проекти в различни части на Земното кълбо, му дават възможност да общува с колеги от много страни, след което да претворява впечатленията си върху листа.

Изложбата „Странствания по света“ на Йохен Кублик е съставена от няколко цикъла, по които творецът работи в последните години. Част от произведенията са свързани с природните елементи - земя, въздух, огън и вода, други са посветени на красивите и силни жени от гръцката митология - Афродита, Елена, Персефона, амазонката Пентесилея, Психея, както и на опасните Медея и Медуза. Любопитни са и сериите екслибриси, вдъхновени от „Алиса в страната на чудесата“ и „Китайски зодиак“.

Впечатляващи за ценителите на графиката са творбите на Кублик, инспирирани от интереса му към китайската митология с нейните интересни герои, сред които приказни животни, дракони, еднорози. Различни животни са герои в много от творбите на немския художник – птици и риби, жирафи и носорози, пингвини, слонове и зайци, като характерното в случая е, че авторът им е придал човешки черти - те пътуват, забавляват се, събират се заедно, за да потеглят със своите куфари, на борда на летящи риби към различни приказни светове. Така не само авторът, но и неговите персонажи пътуват, преследвайки промяната и свободата, водени от необятната сила на въображението и безкрайното търсене на красотата и смисъла на живота.

Гостуването на изложбата „Странствания по света“ на Йохен Кублик във варненската Арт галерия Ларго се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура.

2022 © Варна е / снимка: Арт Галерия Ларго

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
73

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е