Мобилно меню

Нов по-цветен облик имат още 3 трафопоста във Варна

Това е първият проект в категория „Устойчиво градско развитие“, който вече получи подкрепата и на Община Варна и ще бъде продължен в бъдеще за една по-красива и приветлива Варна
Нов по-цветен облик имат още 3 трафопоста във Варна
42

В рамките на инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ беше одобрен проект за изрисуване на трафопостове от сдружение „Българско графити училище“, чиято основна кауза е устойчива промяна в градската среда, в полза на местната и националната общност. С финансовата подкрепа на компанията обновеният външен вид на трите съоръжения, собственост на ЕРП Север, вече радва жителите и гостите на града. Две от локациите на трафопостовете са в централната част на град Варна – на Червения площад и до църквата Света Петка, а третият ТП е до бл. 29А в жк Чайка. И трите местонахождения са с голям човекопоток и така много повече хора ще могат да се насладят на уличното изкуство на графити художниците, а темата на изображенията им е флора и фауна.

Амбицията на сдружението „Българско графити училище“ е в рамките на техния проект "Градообитатели" с помощта на спонсори да изрисуват още близо 20 трафопоста на ключови места в морската столица. Създадено през 2019 година, то има редица работилници, проведени на открито и закрито, организирани частни и общински фестивали, проекти свързани с преобразяване на градската среда. При избора на съоръжения с приоритет са такива с нарушен от вандали външен вид, както и тези, край които преминава по-голям брой хора. Всяка от дейностите по изрисуването става с одобрението на Управителния съвет на ЕРП Север и със съответното разрешително. За изобразяването на стенописите са ангажирани опитни артисти, както и такива, които имат желание да се научат да боравят със съвременни техники на рисуване.

Това е първият проект в категория „Устойчиво градско развитие“, одобрен в инициативата “ЕНЕРГО-ПРО за обществото”. Същият вече получи подкрепата и на Община Варна и ще бъде продължен в бъдеще за една по-красива и приветлива Варна.

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
73

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е