Мобилно меню

Общината възражда "Вулкан" в Художествения музей "Георги Велчев"

Предстои основен ремонт и реконструкция на сградата, ще бъдат изградени споделени творчески ателиета дигитална арт лаборатория
Общината възражда "Вулкан" в Художествения музей "Георги Велчев"

Община Варна започва изпълнение на проект за реконструкция и основен ремонт на прилежащата сграда към Художествения музей „Георги Велчев“ към ГХГ „Борис Георгиев“.

"Целта е да създадем споделени ателиета за творци от Варна, страната и чужбина по модела на някогашната фабрика „Вулкан“, в която в края на миналия век в художествените ателиета са работили графици, живописци, скулптори. Точно от „Вулкан“ започва развитието на някои от най-ярките в сферата на изкуството имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и много други. Тези творци полагат основите на съвременното изкуство в България, затова сме мотивирани да работим за възраждането на традицията по модела „Вулкан“, интегрирайки я с новите културни стратегии на Община Варна". Това заяви кметът Иван Портних, който представи визуализации на бъдещите творчески ателиета в музея "Георги Велчев". На срещата присъстваха Ралица Герасимова - заместник кмет на Община Варна, Доротея Павлова - директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, и професор Владимир Иванов - представител на артистичната общност „Вулкан“. Кметът съобщи, че вече има изработен инвестиционен проект, издадена е виза за проектиране, направен е доклад за енергийна ефективност и технически паспорт, има становище от Министерството на културата и разрешение за строеж. 

"Към новите споделени ателиета ще добавим и лабораторния за дигитално изкуство, даваща възможност за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, творческо програмиране и др. Така ще привлечем един друг тип изкуство, свързано с новите технологии и младите хора", допълни Иван Портних. "Извървян е един дълъг път, за да може сградата да бъде изцяло ремонтирана, за което поздравявам всички, които са работили по идеята", подчерта кметът. Той допълни, че след реализацията на проекта Варна ще стане първата община в България, която развива и поддържа собствена творческа база. 

Заместник кметът по култура Ралица Герасимова уточни, че новите ателиета ще позволят обмен на различни институции.

"Новите културни политики на Община Варна насърчават преплитането на културата и иновациите, използването на високи технологии във връзка с развитието на Варна като иновационен град. Убедени сме, че пътят към новото винаги трябва да е устойчиво стъпил в успешните практики на миналото. Такъв е примерът с артистичната общност, формирана в споделените ателиета "Вулкан" в края на миналия век, който ние ще развием"

Ралица Герасимова допълни, че вече се водят предварителни преговори с международните културни институти в България за създаване на програми за двустранен обмен в новите ателиета, за обогатяване на културния календар с международни участия, както и за нови възможност на варненските артисти да участват с резиденции и изложби в чужбина.

Директорът на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" Доротея Павлова припомни историята на музей "Георги Велчев". Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на големия български маринист Георги Велчев за вечни времена на Варна, като ангажиментът е да се създаде къща-изложба с неговото име. Музеят започва да функционира през 1961 , а през 1996 година със съдействието на Румен Серафимов от ГХГ е реновиран и картините са реставрирани, прерамкирани и поставени в пет експозиционни салона.

През 2017 година Община Варна осигурява финансиране за възстановяване на една от прилежащите сгради в двора на къщата и в момента тя функционира като експозиционна зала - ателие "Георги Велчев", където се експонират изложби. Останалите прилежащи сгради в имота са неизползваеми, затова през 2018 г. Община Варна възлага проект за създаване на арт център.  

Професор Владимир Иванов разказа историята на художниците, помещаващи се в ателиетата на „Вулкан“, които в различни периоди са достигали до 60 души. По думите му, това е бил център на художествената дейност, уникален за България. Той подкрепи идеята за създаване на новото културно пространство и възраждане на традициите на "Вулкан". Варненският артистичен клуб „Вар(т)на“ ще отбележи 25-годишнината си с изложба на 8 декември тази година, съобщи още проф. Владимир Иванов. Клубът е създаден от автори, творили и в емблематичната фабрика.

2023 © Варна е

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт