Мобилно меню

Общината възражда "Вулкан" в Художествения музей "Георги Велчев"

Предстои основен ремонт и реконструкция на сградата, ще бъдат изградени споделени творчески ателиета дигитална арт лаборатория
Общината възражда "Вулкан" в Художествения музей "Георги Велчев"

Община Варна започва изпълнение на проект за реконструкция и основен ремонт на прилежащата сграда към Художествения музей „Георги Велчев“ към ГХГ „Борис Георгиев“.

"Целта е да създадем споделени ателиета за творци от Варна, страната и чужбина по модела на някогашната фабрика „Вулкан“, в която в края на миналия век в художествените ателиета са работили графици, живописци, скулптори. Точно от „Вулкан“ започва развитието на някои от най-ярките в сферата на изкуството имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и много други. Тези творци полагат основите на съвременното изкуство в България, затова сме мотивирани да работим за възраждането на традицията по модела „Вулкан“, интегрирайки я с новите културни стратегии на Община Варна". Това заяви кметът Иван Портних, който представи визуализации на бъдещите творчески ателиета в музея "Георги Велчев". На срещата присъстваха Ралица Герасимова - заместник кмет на Община Варна, Доротея Павлова - директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, и професор Владимир Иванов - представител на артистичната общност „Вулкан“. Кметът съобщи, че вече има изработен инвестиционен проект, издадена е виза за проектиране, направен е доклад за енергийна ефективност и технически паспорт, има становище от Министерството на културата и разрешение за строеж. 

"Към новите споделени ателиета ще добавим и лабораторния за дигитално изкуство, даваща възможност за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, творческо програмиране и др. Така ще привлечем един друг тип изкуство, свързано с новите технологии и младите хора", допълни Иван Портних. "Извървян е един дълъг път, за да може сградата да бъде изцяло ремонтирана, за което поздравявам всички, които са работили по идеята", подчерта кметът. Той допълни, че след реализацията на проекта Варна ще стане първата община в България, която развива и поддържа собствена творческа база. 

Заместник кметът по култура Ралица Герасимова уточни, че новите ателиета ще позволят обмен на различни институции.

"Новите културни политики на Община Варна насърчават преплитането на културата и иновациите, използването на високи технологии във връзка с развитието на Варна като иновационен град. Убедени сме, че пътят към новото винаги трябва да е устойчиво стъпил в успешните практики на миналото. Такъв е примерът с артистичната общност, формирана в споделените ателиета "Вулкан" в края на миналия век, който ние ще развием"

Ралица Герасимова допълни, че вече се водят предварителни преговори с международните културни институти в България за създаване на програми за двустранен обмен в новите ателиета, за обогатяване на културния календар с международни участия, както и за нови възможност на варненските артисти да участват с резиденции и изложби в чужбина.

Директорът на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" Доротея Павлова припомни историята на музей "Георги Велчев". Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на големия български маринист Георги Велчев за вечни времена на Варна, като ангажиментът е да се създаде къща-изложба с неговото име. Музеят започва да функционира през 1961 , а през 1996 година със съдействието на Румен Серафимов от ГХГ е реновиран и картините са реставрирани, прерамкирани и поставени в пет експозиционни салона.

През 2017 година Община Варна осигурява финансиране за възстановяване на една от прилежащите сгради в двора на къщата и в момента тя функционира като експозиционна зала - ателие "Георги Велчев", където се експонират изложби. Останалите прилежащи сгради в имота са неизползваеми, затова през 2018 г. Община Варна възлага проект за създаване на арт център.  

Професор Владимир Иванов разказа историята на художниците, помещаващи се в ателиетата на „Вулкан“, които в различни периоди са достигали до 60 души. По думите му, това е бил център на художествената дейност, уникален за България. Той подкрепи идеята за създаване на новото културно пространство и възраждане на традициите на "Вулкан". Варненският артистичен клуб „Вар(т)на“ ще отбележи 25-годишнината си с изложба на 8 декември тази година, съобщи още проф. Владимир Иванов. Клубът е създаден от автори, творили и в емблематичната фабрика.

2023 © Варна е

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е