Мобилно меню

От 22 юни до 2 август ще се проведе десето юбилейно издание на фестивала "Август в изкуството"

88 художници от 8 държави ще представят свои творби в Градската художествена галерия и в още 9 галерии във Варна
От 22 юни до 2 август ще се проведе десето юбилейно издание на фестивала "Август в изкуството"

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е реализиран за първи път през 2000 г. във Варна. Той е замислен като мащабно представяне на съвременните процеси във визуалните изкуства, толерантно към стиловите различия в тях.

В реализираните досега 9 издания на фестивала той е представял в рамките на 40 дни около 100 от доказаните български художници заедно с поканени чуждестранни автори в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани в 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна.  

След 8-годишно прекъсване 10-ото юбилейно издание на фестивала ще се проведе от 22 юни до 2 август 2023 г.

В него е предвидено да участват 88 художници от различни поколения - български и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Румъния и Турция.

В Градската художествена галерия - Варна, ще бъде представена мащабна ретроспективна изложба на художника с изключително творческо присъствие в съвременното българско изкуство Милко Божков - живопис, графика и рисунка.

Тази практика е включена в концепцията на форума от самото начало, представяни са изложби на Жорж Папазов, Генко Генков, Меркадо, Ванко Урумов.

В Градската художествена галерия ще бъде разположена фестивалната експозиция на 68 художници с произведения в областта на живописта, скулптурата, художествените обекти, фотографията, художествените инсталации, видеоарта и концептуалното изкуство. 

В програмата на фестивала се предвиждат изложби в още 9 галерии: Експозиционна зала “Ателие Георги Велчев”, Галерия 8, Галерия “A&G Art Meeting”, Галерия “ЮКА”, Галерия “Тереза Зиковска”, Галерия “САБ”, Галерия “Папийон”, Галерия “Ларго”, Пространство за култура “ReBonkers”.

От първото си издание фестивалът „Август в изкуството“ обединява галерии и културни пространства в града, за да даде сцена на съвременното изкуство, да представи най-ярките му постижения и актуални тенденции.

10-ото юбилейно издание на „Август в изкуството“ ще протече под мотото “Истина и симулация”.  

Освен изложбите, в програмата на фестивала е включена дискусия с участниците и аудитория от ценители с основна тема – „Истина и симулация в съвременното изкуство“. Ще бъдат проведени и 3 презентации на тема „Животът на „Август в изкуството“ с участието на куратори на фестивала и представяне  на визуален материал от минали издания пред публика от художници и ценители. Ще се проведе и традиционният „Музикален салон“, който винаги е бил кратък, но важен елемент от празничната атмосфера на форума.

Куратор на 10-ото издание на фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е изкуствоведът Румен Серафимов, а организатор на събитието е фондация „Август в изкуството“.  

2023 © Варна е

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт