Мобилно меню

Откриват изложба с избрани творби от Арт студио Графит (Снимки)

Инициативата е традиционна за варненската галерия Графит, експозицията може да се разгледа от 16 февруари до 2 март
Откриват изложба с избрани творби от Арт студио Графит (Снимки)

На 16 февруари, от 18:30 ч., галерия Графит ще открие традиционната си изложба с избрани творби живопис на участниците в Арт Студио Графит.

Произведенията масло върху платно са реализирани през изминалата година и ще бъдат подбрани най-добрите от тях.

Селектираните творби са 63. Те ще бъдат експонирани в галерията до 2 март и може да бъдат разгледани свободно от всички посетители.

Творческата школа в Арт Студио Графит се ръководи от Диян Димитров.

2023 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е