Мобилно меню

Поредица комикс ателиета стартират във Варна

Първото занятие, насочено към хора от всяка възраст, ще е на 26 януари
Поредица комикс ателиета стартират във Варна

Комикс ателиета с водещ Елена Владова се провеждат и тази година в Галерия "Тереза Зиковска". От 26 януари, 18 часа, стартира нов формат – лекция с вход свободен преди ателието и ще е посветена на американския художник Джак Кърби (1917-1994) по повод 30-годишнината от неговата смърт.

Джак Кърби, наричан Краля на комикса, е създател на героя Капитан Америка и на редица други супергерои в американския комикс. Всички, които искат да научат повече за него, са поканени час преди началото на уъркшопа в галерия "Тереза Зиковска" на своеобразна лекция, както и да разгледат някои комикси, при вход свободен. 

Основната цел на комикс ателиета във Варна е да насърчават деца и младежи да се занимават с това изкуство. Работилниците се провеждат целогодишно, като форматът и темите, на които са посветени, се променят, според възрастта на участниците. Ателиетата са творчески - включват рисуване и създаване на сюжет (при по-големите писане на сценарий), от началния до финален етап на създаване на един кратък комикс. Често заниманията имат и образователен характер. През изминалите 2 години тематични поредици от ателиета са посветени на репортажния комикс и музейните богатства на Варна, на опазване чистотата на плажовете и морето, на 80-годишнината от изобретяването на акваланга, на тематично езиково обучение на френски и английски. Като изкуство комиксите съчетават рисуване и писане. В комикс ателиетата Елена Владова застъпва и двете, като една поредица от занимания може да бъде посветена само на изграждането на рисувателни умения, а друга на етапите на създаване на сценарий за комикс. 

От есента на 2023 г. ателиета за комикси и творческо писане се провеждат веднъж седмично, обикновено в петък, в Галерия „Тереза Зиковска“. Периодично се организират и езикови ателиета съвместно с Алианс франсез. 

Елена Владова е журналист в областта на културата, преводач от френски език и Монтесори педагог. Автор на книги за деца и възрастни и на няколко кратки комикса, създадени съвместно с различни художници. Завършила е курс „Автор на комикси“ към Център за дистанционно обучение Брюксел, част от Ondernemersschool, Нидерландия.

За всички предстоящи инициативи следете сайта www.comics-varna.com и прилежащите социални мрежи. 

2024 © Варна е / снимки: Академия за родители; Личен архив

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е