Мобилно меню

Поредица комикс ателиета стартират във Варна

Първото занятие, насочено към хора от всяка възраст, ще е на 26 януари
Поредица комикс ателиета стартират във Варна

Комикс ателиета с водещ Елена Владова се провеждат и тази година в Галерия "Тереза Зиковска". От 26 януари, 18 часа, стартира нов формат – лекция с вход свободен преди ателието и ще е посветена на американския художник Джак Кърби (1917-1994) по повод 30-годишнината от неговата смърт.

Джак Кърби, наричан Краля на комикса, е създател на героя Капитан Америка и на редица други супергерои в американския комикс. Всички, които искат да научат повече за него, са поканени час преди началото на уъркшопа в галерия "Тереза Зиковска" на своеобразна лекция, както и да разгледат някои комикси, при вход свободен. 

Основната цел на комикс ателиета във Варна е да насърчават деца и младежи да се занимават с това изкуство. Работилниците се провеждат целогодишно, като форматът и темите, на които са посветени, се променят, според възрастта на участниците. Ателиетата са творчески - включват рисуване и създаване на сюжет (при по-големите писане на сценарий), от началния до финален етап на създаване на един кратък комикс. Често заниманията имат и образователен характер. През изминалите 2 години тематични поредици от ателиета са посветени на репортажния комикс и музейните богатства на Варна, на опазване чистотата на плажовете и морето, на 80-годишнината от изобретяването на акваланга, на тематично езиково обучение на френски и английски. Като изкуство комиксите съчетават рисуване и писане. В комикс ателиетата Елена Владова застъпва и двете, като една поредица от занимания може да бъде посветена само на изграждането на рисувателни умения, а друга на етапите на създаване на сценарий за комикс. 

От есента на 2023 г. ателиета за комикси и творческо писане се провеждат веднъж седмично, обикновено в петък, в Галерия „Тереза Зиковска“. Периодично се организират и езикови ателиета съвместно с Алианс франсез. 

Елена Владова е журналист в областта на културата, преводач от френски език и Монтесори педагог. Автор на книги за деца и възрастни и на няколко кратки комикса, създадени съвместно с различни художници. Завършила е курс „Автор на комикси“ към Център за дистанционно обучение Брюксел, част от Ondernemersschool, Нидерландия.

За всички предстоящи инициативи следете сайта www.comics-varna.com и прилежащите социални мрежи. 

2024 © Варна е / снимки: Академия за родители; Личен архив

Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Родените в България Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез представят проекта “Ефектът Люксембург”, откриването е на 14 юни от 18 часа в Градската художествена галерия - Варна
Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, представя от 14 юни до 3 юли художниците Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез с проекта им “Ефектът Люксембург”. Двамата автори имат творческо сътрудничество, започнало по време на техните студентски години в Художествената академия “Мимар Синан” в Истанбул.

Свърза ги и България, където започват жизнения си път.

Джошкун Сами е роден през 1973 в Силистра, а Шевкет Сюнмез - през 1978 в Пловдив. Те са утвърдени артисти от творческото поколение, което навлиза в изкуството през 1990-те.

Работят както в Турция, така и в България.

Имат самостоятелни и колективни изяви в Турция, България, Австрия, и творческо присъствие във Франция - Париж. Изложбата показва техните различни артистични практики в диалог.

И двамата творци са заинтригувани от темата за трансформацията на личните и колективни преживявания, превръщаща се сама по себе си в процес на "сублимация". Картините, параваните и асамблажите на Шевкет Сьонмез, пълзящи и простиращи се в пространството, са пропити с лични спомени. Те предлагат на зрителя провокираща мисълта енигматична рефлексия върху съвременната визуална продукция и рециклирането на образи и символи.

От друга страна, мастилените рисунки и картини на Джошкун Сами навлизат в по-тъмните води на регреса и упадъка, като същевременно поддържат диалог с историята на средата. Наречена на „Люксембургския ефект“ в радиофизиката, където сигналите взаимодействат в йоносферата, отразявайки и пречупвайки радиовълните, изложбата има за цел да създаде подобен резонанс на идеи чрез сливането на различни гласове и изследването на пресечните точки в творбите на художниците.

Двамата автори представят своя проект така:

“Нарекохме тази изложба "Ефектът Люксембург", защото по подобен на радиовълните начин, в разпокъсания пейзаж на съвременното съществуване, понятията и концепциите свободно летят, и чрез объркване на сигналите и значението ние губим поглед върху това, което наистина ни заобикаля. Сред шума процесът на смислено разбиране става неуловим и се появява огромна, неразбираема мрежа, състояща се от така наречените "хиперобекти", като възможно обяснение за днешният житейски опит. Ефектите и проявленията на тези хиперобекти могат да бъдат широко разпръснати в различни местоположения, което прави цялата им форма невъзможна за виждане или усещане наведнъж, предизвиквайки самото понятие за индивидуализъм. Така индивидуалното преживяване избледнява в мъглата на несигурността, ние сме пренаситени с послания и скоро може да се окажем изключени, без никога да разберем защо това се случва с нас.

В днешно време художниците се борят с концепции и феномени, които са огромни, сложни и често надхвърлят човешките мащаби на разбиране.

Как може изкуството, и по-специално живописта, да отрази тези сложни въпроси?”

Изложба е един процес на смесване на две различни индивидуалности, на двама художници, които използват своята алхимия, за да подчертаят крехката структура на образите във връзка с времето, пространството и паметта.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18:00 ч., и ще бъде експонирана до 3 юли 2024 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ГХГ - Варна