Мобилно меню

С богата програма отбелязват Европейския ден без автомобили във Варна

Събитията тази година са под мотото "Пеша фест"
С богата програма отбелязват Европейския ден без автомобили във Варна

Спорт, изкуство, игри на открито, дискусии и творчески базар, са част от събитията организирани по повод Европейския ден без автомобили – 22 септември. Организатори на събитието са сдружение Таляна със съдействието на Община Варна.

Под мотото "Пеша фест" от 10 до 22 часа на улиците „Цариброд“ и „Охрид“ са организирани базар, йога флашмоб, интерактивни игри, скейт уроци, изложби, конкурс за най-добра домашна зимнина, музикална програма и много други изненади.

Европейският ден без автомобили е посветен на пешеходците, и цели понижаване на въглеродните емисии в градовете. Фокусът на събитията е върху популяризирането на потенциала на пешеходните пространства, като подходящи за активен градски живот.

Програма:

Сцена ул. "Цариброд 5

10:00- 11:30 ч. Флашмоб йога, студио The secret/ Водеща Мариана Славова

11:30- 12:30 ч. КАТ демонстрация за пътна безопасност (за най-малките)

13:00 - 16:30 ч. DJ set by Inerta

16:30- 17:30 ч. Концерт с класическа музика на живо

18:00 - 19:30 ч. Конкурс за най-вкусна домашна зимнина, За участие запишете се на място до 17ч.

18:30- 20:30 ч. DJ Set By Inerta

20:30 - 22:00 ч. Live music Nikolina NU, Лютеница/LTNC

 

Арт квартал Таляна

10:00 - 22:00 ч. Базар на занаяти и изкуства Ул. „Охрид“ и ул. „Цариброд“

10:00 - 20:00 ч. Споделените електрически велосипеди на Варна от TOP Mobility

10.00-20.00 ч. “Варна, лицето ти!” - изложба на Яков Шустов ул. „Охрид“ 9

11:30- 18:00 ч. „Едно незабравимо лято” – Изложба-живопис на Стефан Хаджи-Николов Галерия Арт Маркони

12:00- 20:00 ч. Настолни игри целодневно и уъркшоп за тийнеджъри “Започнах, но как да продължа” на всеки кръгъл час

 

Младежко Пространство ХамелеON

12:00-20:00 ч. Галерия Ларго и арт група Co Interaction "Светът има нужда от младите" - изложба дигитални творби с добавена реалност, ул. "Охрид" 1 (до Билковата аптека)

12:00 - 18:00 ч. Уроци по скейт от ХАЛЕ3 ул.Цариброд 17

12:00- 15:00 ч. Работилница за плетене на гривнички NaturalArt, ул. Охрид 5

15:00- 18:00 ч. Работилница за цветя от сапун Участието се заплаща NaturalArt, ул. Охрид 5

15.00-18:00 ч. “Пазителите на ТАЛЯНА” - куест игра за разходка, Запишете се на място на инфо деск на ПЕША ФЕСТ, участието се заплаща Ул. Охрид и ул.Цариброд

14:00-19:00 ч. Игра с градска намеса в улиците на квартал Таляна, свободен достъп (Галерия ЛАРГО), Начална точка ул. Охрид 1

16:00 - 19:00 ч. Дискусия на тема градоустройство с Биляна Раева с участието на партньори на Варна от Брага (Португалия) и екипа по проект “Cities after Dark”

 

Ул. Охрид 5

16:00- 18:00 ч. Обиколка “Архитектурата на 1920-те и 1930-те във Варна” Фондация Български Архитектурен Модернизъм, Начална точка: пресечката на “Сливница” и “Княз Борис I”

2023 © Варна е

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е