Мобилно меню

С космическа изложба в Градската галерия отбелязват 35 години от полета на Александър Александров

Скафандърът и други артефакти от полета на втория български космонавт ще бъдат представени в експозицията "КОСМОДРУМ: Космически истории от миналото", която ще бъде открита на 16 март
С космическа изложба в Градската галерия отбелязват 35 години от полета на Александър Александров

 

35 години от полета на вторият български космонавт ген. Александър Александров се навършват тази година на 7 юни. Във връзка с годишнината, в Градската художествена галерия във Варна ще бъде представена изложбата "КОСМОДРУМ: Космически истории от миналото", която ще бъде открита на 16 март. Посетителите ще могат да видят скафандъра и други артефакти от полета на ген. Александър Александров.

Изложбата КОСМОДРУМ е част от антропологично изследване на Ралица Герасимова, което се занимава с ролята на бъдещето в нашето близко минало. В работата на анализаторката е застъпено най-вече космическото бъдеще и надеждите за междузвездни пътешествия. Проектът се занимава със съпреживяването на Космическата ера и Надпреварата за космоса у нас.

Световните космически програми се развиват бързо след кацането на първия човек на Луната. Глобалното присъствие на космическата тема дава отзвук в архитектурата, музиката, модата и  популярната култура като цяло. В България през 70-е и 80-е години, колонизацията на космоса и приказките за извънземни са централна тема в детските книжки, младежки комикси и списания, а научната фантастика достига феноменална популярност – най-вече с флаг-проекта Библиотека Галактика.

България е единствената държава в програма "Интеркосмос", която изпраща не един, а двама космонавти. Като нация сме 6-и в света да изпратим човек в космоса. През 80-е години България става трета страна, след САЩ и Русия, производител на харна за космонавти.

Изложбата КОСМОДРУМ е своеобразен опит да се разгледа и интерпретира културното наследство на Космическата ера в България от съвременна гледна точка.

2023 © Варна е

Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков открива Арт Галерия Le Papillon

Творбите на уважавания художник и общественик може да бъдат разгледани от 24 юни до 2 юли
Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков открива Арт Галерия Le Papillon

Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков ще бъде открита в Арт Галерия Le Papillon на 24 юни. До 2 юли в експозиционната зала на галерията оживяват приказно-ироничните истории и характерните персонажи на уважавания художник и общественик.

Аз не искам да изненадвам публиката. Искам да отправям послания за устойчивост и спокойствие.

Картините ми са един малък катарзис, който показва сюжети от балканския бит и култура – съвсем прости и човешки неща, които всъщност са изконни!", споделя за творчеството си приживе Ганчо Карабаджаков, който ни напусна през 2021 година.

От Арт Галерия Le Papillon представят експозицията така:

"Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени творби от няколко колекции от различни периоди и подреждайки отделните "Фрагменти" ще се потопим в сладкодумните му притчи. Опирайки се на традициите на иконописта, картините на автора имат силно емоционално въздействие, предизвиквайки усмивки, щастие, радост чрез персонажите, изобразени в тях. Цветовата гама, настроението и темите са типично разпознаваеми – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи и общочовешки. Неговите герои живеят в един паралелен свят, който не се променя и всичко следва своя естествен ход. Различни са само персонажите и техните емоции, поставени в конкретна ситуация и зрителят съпреживява с тях ежедневните, на пръв поглед не толкова значими събития, които обаче са парченца от калейдоскопа на човешкия живот – „Задявка“, „Първа среща“, „Семейство“, „Очакване“, „На път“.

С характерния си ярък колорит и наивистичен подход, Ганчо Карабаджаков грабва вниманието и пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени. Отличителна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, с която изгражда облика на своите герои. А те – мъже, жени, деца, кучета, котки, кози и птици се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота, извън времето и пространството. Попаднал веднъж в приказния свят на неговите персонажи, зрителят ги усеща близки и ги припознава при всяка следваща среща, а характерната стилизация и повтаряемост на образите ги прави запомнящи се. Личността с нейните емоции и преживявания е центъра на неговите композиции, а главното чувство е радостта от живота. Дори и в ежедневна битова сцена усещането е за приповдигнато настроение и в съзнанието на зрителят съвсем естествено и непринудено изникват въпросите за важните „малки“ неща и личната нагласа и възприятия на всеки човек. Защото макар със средствата на наивистичния подход, на пръв поглед с весело и безгрижно отношение, стойностното изкуство винаги въздейства чрез отправените послания, стига човек да притежава сетива за тях. Или както споделя самият автор: „Изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика.“

Определян като един от най-добрите фигурални живописци, Ганчо Карабаджаков е от художниците, оставящи трайна следа във времето и съхраняването на паметта на такива творци е една от мисиите на галерията".

Експозицията "Фрагменти" може да бъде разгледана, както в изложбената зала на галерията във Варна на ул. Драгоман 12, до Кукления театър, а също и онлайн на сайта artpapillon.com.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон