Мобилно меню

С космическа изложба в Градската галерия отбелязват 35 години от полета на Александър Александров

Скафандърът и други артефакти от полета на втория български космонавт ще бъдат представени в експозицията "КОСМОДРУМ: Космически истории от миналото", която ще бъде открита на 16 март
С космическа изложба в Градската галерия отбелязват 35 години от полета на Александър Александров
30

 

35 години от полета на вторият български космонавт ген. Александър Александров се навършват тази година на 7 юни. Във връзка с годишнината, в Градската художествена галерия във Варна ще бъде представена изложбата "КОСМОДРУМ: Космически истории от миналото", която ще бъде открита на 16 март. Посетителите ще могат да видят скафандъра и други артефакти от полета на ген. Александър Александров.

Изложбата КОСМОДРУМ е част от антропологично изследване на Ралица Герасимова, което се занимава с ролята на бъдещето в нашето близко минало. В работата на анализаторката е застъпено най-вече космическото бъдеще и надеждите за междузвездни пътешествия. Проектът се занимава със съпреживяването на Космическата ера и Надпреварата за космоса у нас.

Световните космически програми се развиват бързо след кацането на първия човек на Луната. Глобалното присъствие на космическата тема дава отзвук в архитектурата, музиката, модата и  популярната култура като цяло. В България през 70-е и 80-е години, колонизацията на космоса и приказките за извънземни са централна тема в детските книжки, младежки комикси и списания, а научната фантастика достига феноменална популярност – най-вече с флаг-проекта Библиотека Галактика.

България е единствената държава в програма "Интеркосмос", която изпраща не един, а двама космонавти. Като нация сме 6-и в света да изпратим човек в космоса. През 80-е години България става трета страна, след САЩ и Русия, производител на харна за космонавти.

Изложбата КОСМОДРУМ е своеобразен опит да се разгледа и интерпретира културното наследство на Космическата ера в България от съвременна гледна точка.

2023 © Варна е

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна

Прожекцията ще е на 24 март от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център
"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна
64

 

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро и новият музикален проект на Иван Юруков - “Терпентина” откриват 14-ото издание на София Филм Фест във Варна на 24 март - петък. Прожекцията на филма ще започне в 19 часа, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, веднага след откриването на фестивала.

Световната премиера на "Добрият шофьор" беше в програмата на 62-рия МФФ Солун, а непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус.

Игралният пълнометражен дебют на майстора-документалист Тонислав Христов пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта Златни пясъци, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено...

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в "Туве"), Амос Бротерус и др. По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представяна на София Мийтингс, работят Каарле Ахо, Константин Божанов и режисьорът Тонислав Христов, а оператор е Орлин Руевски.

В откриването на 14-ото издание на София Филм Фест във Варна ще участват актьорът и музикант Иван Юруков и неговата група - “Терпентина” . Техни изпълнения ще прозвучат веднага след прожекцията на "Добрият шофьор".

“Терпентина” е музикална група, създадена от Иван Юруков (китара, вокал) и Стоян Божкилов (китара), като в нея участват още Мартин Стоянов - Martist (клавишни, вокал), Николай Димитров-Коки (ударни) и Петко Славов (бас, вокал).

С пълната програма на фестивала може да се запознаете във фейсбук страницата на София Филм Фест във Варна, както и на сайта на Фестивалния и конгресен център.

2023 © Варна е