Мобилно меню

Сборна фотографска изложба представя живота на жените по света

Експозицията на открито може да се разгледа пред главния вход на Морската градина до 15 март
Сборна фотографска изложба представя живота на жените по света

Сборна фотографска изложба "Жената по света" е експонирана на открито в центъра на Варна, в пространството пред главния вход на морската градина. Избрани са творби на 42 фотографа от 26 страни на 5 континента, участвали в Международен фотографски салон Варна и Международен фотографски конкурс България.

"Изложбата представлява глобална хроника за живота на жените, ежедневните предизвикателства пред тях, условията на живот и уникалната им многоликост. Изследва женската идентичност, разнообразието от състояния и роли на жените по света днес".

Обединени в едно пространство от обща концепция, авторите от различни страни представят своите документални и артистични подходи към темата в многообразие от различни фотографски жанрове.

"Снимките са толкова индивидуални и уникални, колкото и самите жени по света и ги показват в цялата им сила, смелост, отговорности и красота".

Изложбата "Жената по света" може да бъде разгледана до 15 март. След това тя ще бъде заменена от още една международна експозиция "Красотата на света", която ще остане в центъра на Варна до края на месеца.

2023 © Варна е / снимка: Varna Open Art

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е