Мобилно меню

Сборна изложба на наградени автори от Международното Биенале на графиката представя галерия Графит

Впечатляващата експозиция може да бъде разгледана от 24 август до 9 септември
Сборна изложба на наградени автори от Международното Биенале на графиката представя галерия Графит

Сборна изложба на наградени автори от Международното Биенале на графиката открива галерия Графит на 24 август от 18:30 часа. Впечатляващата експозиция с произведения на именити творци може да бъде разгледана до 9 септември.

Изложбата представя избрани творби на наградени художници от Международното Биенале на графиката, които са успели да впечатлят света с уникалния си израз и използване на графични техники. Вдъхновени от разнообразни теми и стилове, тези творци ни представят поглед върху съвременното изкуство чрез прецизния свят на графиката.

Събитието ще предостави възможност на гостите да се насладят изцяло на изкуството и творчеството на наградените автори от престижното международно събитие, на което Варна е домакин.

2023 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е