Мобилно меню

Шестата си изложба „Екслибрис презареждане“ открива галерия Ларго на 31 януари

Публиката ще види над 120 непоказвани графики на автори от различни държави
Шестата си изложба „Екслибрис презареждане“ открива галерия Ларго на 31 януари

Първата за новата 2024 година изложба в галерия Ларго ще бъде открита на 31 януари, от 18:30 часа. Експозицията „Екслибрис презареждане“ традиционно представя непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В шестото издание на изложбата публиката ще види над 120 непоказвани графики от 820-те получени за участие екслибриси на 135 автори от 30 държави

Както във всяка от тези, станали вече традиционни изложби, и в настоящата има специално поканени артисти, които се представят със свободна графика и с екслибрис. Така в настоящото, шесто поред „Екслибрис презареждане“ специални гости са Петър Лазаров, победител в последното издание на конкурса, Васил Колев – Васило, Калина Кралева и Петър Великов. 

От 2023 година организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. Фондацията е създадена през 2022 година от екипа на галерия Ларго. Мисията ѝ е да осъществява общественополезна дейност в областта на развитието и утвърждаването на общочовешките културни и духовни ценности, гражданското общество и образованието и да подпомага развитието на всички видове изкуства. Създаването на фондацията има за цел да подпомогне многобройните благотворителни и общественополезни инициативи на галерия Ларго. Освен на проектен принцип, финансирането на дейността на фондацията се осъществява чрез дарения.

Един от първите дарители е Петър Лазаров. Именитият български художник дари 16 графики, приходите от продажбата на които да подпомогнат дейността на фондацията и по-специално финансирането на екслибрис конкурса. 

Вторият специално поканен участник е Васил Колев – Васило, който ще се представи с 12 малки графики от цикъла „Проникване - Моите къщи“. Изпълнени с техниките офорт, акватинта и суха игла, творбите разказват малки градски истории със средствата на черно-бялата, фина и обрана естетика на графиката. Къщите на Васил са местообиталища, но и метафори на човешката природа – някои са тъжни и елегични, други са стари и разкривени, трети – устремени към небето, на групи или самотни, те сякаш напомнят за хората - с техните скърби, радости и стремежи. Къщите на Васило са лишени от физическото присъствие на човека, но са наситени с неговото психологическо присъствие. За цикъла „Проникване – моите къщи“ авторът споделя: „Къщите…всъщност са моят живот, в буквален смисъл и едновременно с това, използвани като метафора, символизират моята душа“.

Калина Кралева участва в изложбата със серия екслибриси от последните няколко години и две по-големи графики. Калина работи основно в областта на офорта и акварела. Нейната артистична визия създава един фантастичен свят, пълен с въображаеми герои и нереални пространства. Нейните творби изследват хармонията, която съществува в природата и във взаимодействието между живите същества – дървета, реки, птици, цветя. Човешкото присъствие в творбите на Калина умиротворява и одухотворява зрителя. Нейните героини са поетични и нежни, рисунката е деликатна, с фини детайли и неочаквани, понякога сюрреалистични препратки.

Изключително интересно е участието на Петър Великов в изложбата с две творби, изпълнени с графичните техники офорт и акватинта. Великов, който гостува за първи път в галерия Ларго, е един от най-търсените от колекционерите в чужбина български майстори на екслибриса. В двете творби, представени в Ларго, има една лекота и изисканост като в японските гравюри укийо-е от 18-19 век. Точно като при тях в „Баланс“ има плаващ свят и съзерцание. Във втората графика „Разходка“ по предизвикателен за зрителя начин са преплетени сложни връзки и противоречиви препратки към античността и към съвремието, към европейската цивилизация и предколумбовата култура на маите и ацтеките. 

Изложбата „Екслибрис презареждане“ може да бъде разгледана на място в галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна, до 20 февруари, както и онлайн на сайта на галерията на www.largogallery.com.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е