Мобилно меню

Шестата си изложба „Екслибрис презареждане“ открива галерия Ларго на 31 януари

Публиката ще види над 120 непоказвани графики на автори от различни държави
Шестата си изложба „Екслибрис презареждане“ открива галерия Ларго на 31 януари

Първата за новата 2024 година изложба в галерия Ларго ще бъде открита на 31 януари, от 18:30 часа. Експозицията „Екслибрис презареждане“ традиционно представя непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В шестото издание на изложбата публиката ще види над 120 непоказвани графики от 820-те получени за участие екслибриси на 135 автори от 30 държави

Както във всяка от тези, станали вече традиционни изложби, и в настоящата има специално поканени артисти, които се представят със свободна графика и с екслибрис. Така в настоящото, шесто поред „Екслибрис презареждане“ специални гости са Петър Лазаров, победител в последното издание на конкурса, Васил Колев – Васило, Калина Кралева и Петър Великов. 

От 2023 година организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. Фондацията е създадена през 2022 година от екипа на галерия Ларго. Мисията ѝ е да осъществява общественополезна дейност в областта на развитието и утвърждаването на общочовешките културни и духовни ценности, гражданското общество и образованието и да подпомага развитието на всички видове изкуства. Създаването на фондацията има за цел да подпомогне многобройните благотворителни и общественополезни инициативи на галерия Ларго. Освен на проектен принцип, финансирането на дейността на фондацията се осъществява чрез дарения.

Един от първите дарители е Петър Лазаров. Именитият български художник дари 16 графики, приходите от продажбата на които да подпомогнат дейността на фондацията и по-специално финансирането на екслибрис конкурса. 

Вторият специално поканен участник е Васил Колев – Васило, който ще се представи с 12 малки графики от цикъла „Проникване - Моите къщи“. Изпълнени с техниките офорт, акватинта и суха игла, творбите разказват малки градски истории със средствата на черно-бялата, фина и обрана естетика на графиката. Къщите на Васил са местообиталища, но и метафори на човешката природа – някои са тъжни и елегични, други са стари и разкривени, трети – устремени към небето, на групи или самотни, те сякаш напомнят за хората - с техните скърби, радости и стремежи. Къщите на Васило са лишени от физическото присъствие на човека, но са наситени с неговото психологическо присъствие. За цикъла „Проникване – моите къщи“ авторът споделя: „Къщите…всъщност са моят живот, в буквален смисъл и едновременно с това, използвани като метафора, символизират моята душа“.

Калина Кралева участва в изложбата със серия екслибриси от последните няколко години и две по-големи графики. Калина работи основно в областта на офорта и акварела. Нейната артистична визия създава един фантастичен свят, пълен с въображаеми герои и нереални пространства. Нейните творби изследват хармонията, която съществува в природата и във взаимодействието между живите същества – дървета, реки, птици, цветя. Човешкото присъствие в творбите на Калина умиротворява и одухотворява зрителя. Нейните героини са поетични и нежни, рисунката е деликатна, с фини детайли и неочаквани, понякога сюрреалистични препратки.

Изключително интересно е участието на Петър Великов в изложбата с две творби, изпълнени с графичните техники офорт и акватинта. Великов, който гостува за първи път в галерия Ларго, е един от най-търсените от колекционерите в чужбина български майстори на екслибриса. В двете творби, представени в Ларго, има една лекота и изисканост като в японските гравюри укийо-е от 18-19 век. Точно като при тях в „Баланс“ има плаващ свят и съзерцание. Във втората графика „Разходка“ по предизвикателен за зрителя начин са преплетени сложни връзки и противоречиви препратки към античността и към съвремието, към европейската цивилизация и предколумбовата култура на маите и ацтеките. 

Изложбата „Екслибрис презареждане“ може да бъде разгледана на място в галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна, до 20 февруари, както и онлайн на сайта на галерията на www.largogallery.com.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт