Мобилно меню

Школа "Дедал" набира деца и младежи за обучение в сферата на изкуствата

Занятията ще са безплатни, а приемът ще е на 23 септември, събота, от 9 ч. до 13 ч. в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7
Школа "Дедал" набира деца и младежи за обучение в сферата на изкуствата

Школа "Дедал" набира деца и младежи за безплатни занимания. В продължение на шестнадесет години школата провежда своята просветителска програма, насочена към образование в сферата на изкуството и стимулираща развитието на деца и младежи в неравностойно положение, в риск, както и млади, независими творци на свободна практика. Обучението се провежда по програма "Фарът на Дедал свети" за 2023 година, финансирана от "Едногодишен грант 22" на Национален фонд Култура, със съдействието на Община Варна и частни фирми. Екипът на "Дедал" работи безвъзмездно и напълно доброволно с образователна и културна цел.

Приемът за предстоящите учебни занятия ще бъде на 23 септември, събота, от 9 ч. до 13 ч. в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7.

Кандидатстването е по следните специалности:

Изобразително изкуство: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 8 до 10 години - 20 деца; От 11 до 13 години - 20 деца; От 14 до 19 години - 20 младежи; 2 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория;

Фотография: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 3 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория

Кинематография: Събеседване и представяне на творби в дигитален вариант по избор или линкове.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 3 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория

3D моделиране и визуализации на художествени обекти: Събеседване, и представяне на творби в дигитален вариант по избор или линкове.

От 16 до 19 години - 6 младежи; 3 часа седмично + седмична кинолектория

История на изкуството и съвременно изкуство: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 2 часа седмично + седмична кинолектория

Ударни инструменти: Събеседване и споделяне на натрупаните умения.

От 9 до 20 години - 6 деца и 6 младежи; 4 часа седмично + седмична кинолектория

2023 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е