Мобилно меню

Школа "Дедал" набира деца и младежи за обучение в сферата на изкуствата

Занятията ще са безплатни, а приемът ще е на 23 септември, събота, от 9 ч. до 13 ч. в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7
Школа "Дедал" набира деца и младежи за обучение в сферата на изкуствата

Школа "Дедал" набира деца и младежи за безплатни занимания. В продължение на шестнадесет години школата провежда своята просветителска програма, насочена към образование в сферата на изкуството и стимулираща развитието на деца и младежи в неравностойно положение, в риск, както и млади, независими творци на свободна практика. Обучението се провежда по програма "Фарът на Дедал свети" за 2023 година, финансирана от "Едногодишен грант 22" на Национален фонд Култура, със съдействието на Община Варна и частни фирми. Екипът на "Дедал" работи безвъзмездно и напълно доброволно с образователна и културна цел.

Приемът за предстоящите учебни занятия ще бъде на 23 септември, събота, от 9 ч. до 13 ч. в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7.

Кандидатстването е по следните специалности:

Изобразително изкуство: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 8 до 10 години - 20 деца; От 11 до 13 години - 20 деца; От 14 до 19 години - 20 младежи; 2 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория;

Фотография: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 3 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория

Кинематография: Събеседване и представяне на творби в дигитален вариант по избор или линкове.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 3 часа седмично + практики и наблюдения, седмична кинолектория

3D моделиране и визуализации на художествени обекти: Събеседване, и представяне на творби в дигитален вариант по избор или линкове.

От 16 до 19 години - 6 младежи; 3 часа седмично + седмична кинолектория

История на изкуството и съвременно изкуство: Представяне на 3 до 5 свободни творби, изпълнени в техника по избор на автора.

От 14 до 19 години - 12 младежи; 2 часа седмично + седмична кинолектория

Ударни инструменти: Събеседване и споделяне на натрупаните умения.

От 9 до 20 години - 6 деца и 6 младежи; 4 часа седмично + седмична кинолектория

2023 © Варна е

До 1 октомври: Приемат снимки за Европейския железопътен фотографски конкурс

Целта на традиционната инициатива е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа като устойчив и безопасен транспорт
До 1 октомври: Приемат снимки за Европейския железопътен фотографски конкурс

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) традиционно организира Европейски железопътен фотографски конкурс, в който могат да вземат участие и любителите на железопътния транспорт в България. Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа като устойчив и безопасен транспорт, представени като неразделна част от една по-екологична, интелигентна и свързана транспортна система.

Както всяка година, от изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертаващи темата на фотографския конкурс, която тази година е посветена на Европейската година на уменията и се нарича: „Демонстриране на уменията на европейските железопътни фотографи“.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: https://www.cer.be/contest. На този адрес участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.

Крайният срок за изпращане на снимките е 1 октомври 2023 г.

Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница  на CER с посочени имена на фотографите и техните държави, като отличените в съревнованието ще получат парични награди.

През последните няколко издания на конкурса в отличените фотографии вече традиционно присъстват и български участници. Това е и едно от доказателствата, че при активно участие шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават, предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.

Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:

  • В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания; 
  • За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален jpeg формат;
  • Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;
  • Фотографиите не трябва да изобразяват демонстриране на опасно или рисково поведение, заснемане на хора върху релси или в забранени зони;
  • Необходимо изискване към участниците, е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право; 
  • При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.
2023 © Варна е / снимка: Иван Василев. Една от избраните 12 фотографии в конкурса през 2021 г. Кадър от преминаването на Connecting Europe Express през Искърското дефиле.