Мобилно меню

Станислав Станчев - Бебето представя творчеството си в галерия “Тереза Зиковска”

Под наименованието “Синята планета” авторът обединява експозиция от дървени цветни релефи, изпълнени с оригинална техника, която смолянският художник разработва от двадесет години
Станислав Станчев - Бебето представя творчеството си в галерия “Тереза Зиковска”

Художникът Станислав Станчев - Бебето откри, в галерия „Тереза Зиковска“, във Варна своята изложба наречена “Синята планета”.

Изкуството на автора е силно въздействащо със своята искреност и самобитност. Създал е авторски собствен стил и техника, която подчертава звученето на цветността му и пластичността на формите. Творбите му изпълнени с причудливи, приказни същества, които приканват зрителя да навлезе в преобразена природа.

Ето какво Станислав Станчев споделя за творчеството си:

"Имам склонност да експериментирам и приемам моята работа като изследователска, затова използвам различни материали, похвати и изразни средства. Според мен те са толкова важни, колкото и темите.

Основните ми теми са свързани със света, живота и любовта на Синята планета, и обичта… Персонажите ми не са обременени от културно-исторически, религиозни, политически, класови, касови и други характеристики.

Някои от целите на изкуството, освен да създават добър вкус, са и да карат хората да мечтаят, да се вдъхновяват, да мислят и да се радват. Затова стремежът ми винаги е към иновации и неща, които не са правени досега, да са вдъхновяващи и интересни."

Художникът от Смолян, работи с няколко основни техники – цветни дървени релефи и пластики със сглобки, метални картини и няколко различни метала и техните окиси за цвят.

Талантът на автора е многопосочен, а една от най-големите му страсти е преобразяването на над петдесет архитектурни шедьовъра в Родопите в истински произведения на изкуството. Има реализирани многобройни изложби в България и чужбина. Неговото изкуство е разпръснато на пет континента, а самият той твори на два. Има три ателиета – двете са в Смолян, и едно в азиатската част на Истанбул, където пътува често за да изпълнява творчески поръчки.

Станислав Станчев е завършил "Текстил" в Средното специално художествено училище в Смолян, след което Моден дизайн в Академия „Жул Паскин“. Има множество участия в ревюта през 90-те години, печелил е награди и продължава да твори и в тази сфера.

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов, Фейсбук

Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържаща 70 произведения на гениалните творци е под надслов „Модернистите на XX век“ и ще бъде изложена от 27 юни до 27 юли
Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

От 27 юни до 27 юли Градската художествена галерия във Варна ще е домакин на ексклузивна изложба графично изкуство „Модернистите на XX век“. Организатор на събитието е галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5”, под патронажа на кмета на община Варна. Графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще бъдат изложени за месец в Градската художествена галерия на улица ул. „Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя. За първи път от своето създаване Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи своята емблематична изложба от частната си колекция „Модернистите на XX век“ извън българската столица.

В частната колекция намират място 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие "Мурло" в Ню Йорк, което е работило с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство.

В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.

Посетителите на експозицията ще могат да видят някои от литографиите от серията „Балетните танцьори“ с ограничен тираж и ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията “Carnet de la Californie” - портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио Mourlot. Акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период - Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Посетителите на изложбата „Модернистите на XX век" ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали „Божествена комедия", вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 година.

Експозицията съдържа също творби от серията Библия Сакра, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии, създадени през 1963–64 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от италианското студио Ридзоли едишънс – Милано. Любителите на испанския модернист ще имат възможност да видят и творби от серията La Amour de Cassandre (Любовите на Касандра), които той създава като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив. 

По време на изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За публиката във Варна ще бъдат изложени цветни литографии от серията Melоdie Acide - живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

В експозицията Марк Шагал ще бъде представен с част от портфолиото си от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“.

2024 © Варна е / снимките са илюстративни.