Мобилно меню

Стартира ученически конкурс за комикси на тема "Крайморска среща"

Творби ще се набират до 31 март
Стартира ученически конкурс за комикси на тема "Крайморска среща"
61

Ученици от VIII до XII клас от всички крайбрежни населени места по българското Черноморие – от Дуранкулак до Резово, са поканени да участват в първото издание на конкурс за комикс на тема "Крайморска среща". Повод за конкурса е излизането на втория брой на вестник "Крайморска среща" и целта на инициативата е да насърчи сред подрастващите творчеството в областта на комикса, отбелязват организаторите.

Темата се посвещава на хората, които живеят целогодишно край морето или са свързани професионално с него.

Всеки участник в конкурса има право да предложи до 3 черно-бели кратки комикса (комикс ленти) от 4 панела, нарисувани на ръка (с моливи, тънкописци, маркери, въглен, туш, пастели) или създадени дигитално. Комиксите трябва да интерпретират конкурсната темата по начин, избран от автора, да имат заглавие и да представляват завършена история. Те може да бъдат съставени само от рисунки, без текст. Ако включват текст на език, различен от български, трябва да са придружени от резюме на сюжета на български в няколко изречения, уточняват организаторите.

Получените комикси ще бъдат разгледани от жури в състав: Веселин Чакъров (художник на комикси, илюстратор и педагог), Славена Симеонова (художник на комикси, илюстратор) и Елена Владова (журналист, автор на книги и обучител в областта на комиксите).

Най-добрите комикси, избрани от журито, ще бъдат публикувани в брой 2 на вестник "Крайморска среща". Един от техните автори ще получи награда комплект материали за рисуване, предоставени от магазини за художествени материали "Слънчоглед" Варна и София.

Двама от отличените участници ще получат луксозни печатни издания, предоставени от Галерия за графично изкуство Варна, организатор на Международното биенале на графиката. Журито си запазва правото да присъди и допълнителни предметни награди.

За участие в конкурса може да се кандидатства само по електронен път, чрез изпращане на снимка на комикса (jpg/jpeg, не по-малка от 5 MB). Комиксите трябва да се изпращат на e-mail адрес urban.mag.bulgaria@gmail.com. В писмото трябва да се посочи задължително името на участника и неговия адрес, както и e-mail и телефон за обратна връзка (негов или на преподавател/родител/настойник). Тези данни ще бъдат използвани единствено за целите на конкурса, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, уверяват организаторите.

Творбите може да бъдат подавани до 31 март 2023 година, а отличените творби ще бъдат обявени до края на първата седмица на април 2023 г.

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
73

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е