Мобилно меню

"Светът на операта в картини" представя Арт Галерия Ларго

Експозицията ще бъде открита в празничния за Варна 15 август и може да бъде разгледана в морската столица до 30 август
"Светът на операта в картини" представя Арт Галерия Ларго

Изложба живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита в празничния 15 август 2023 година – Ден на Варна, от 18 часа в Зала 2 на галерия Ларго и може да бъде разгледана в морската столица до 30 август. Куратор на изложбата е директорът на галерия Ларго Нели Вълчева, събитието е част от проекта "Операта – музикалната живопис" на Консулския кореспондент на Република Италия във Варна, а ръководител на проекта е съветникът по културната дейност на Почетното консулство на Италия във Варна Димитър Стойнов. Проектът включва в себе си поредица от многожанрови събития, които стартираха на 20 юли в ДКИ КЦ Двореца - Балчик, по време на традиционните дни на италианската култура в Балчик.

В експозицията участват 15 художници от България и Италия, които са създали своите творби специално за тази изложба, интерпретирайки темите за музиката и оперното изкуство. Престижното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България и с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В изложбата участват българските художници Лора Маринова, Иван Обретенов, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Виолета Радкова, Здравка Василева, Владимир Киров, Цветелина Русалиева, Светослав Косев и Атанас Марков, който е автор на приложението за добавена реалност. Италианските автори, изпратили свои творби, са Фабио Калвети, Франко Фортунато, Акилле Курателла, Франческо Нези и Паоло Федели.

Стартът на проекта в ДКИ КЦ Двореца в Балчик на 21 юли се състоя в присъствието на Посланика на Италия Н.П. Джузепина Дзарра, Директора на Италианския културен институт в България Мария Мацца, Консулския кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио, кмета на Община Балчик Николай Ангелов, Директора на „Двореца“ Балчик Жени Михайлова, Директора на Държавна Опера Варна Даниела Димова и в присъствието на много почитатели на класическата музика и изящните изкуства от Варна, Балчик и от цялата страна.

След Балчик и Варна изложбата ще гостува в Музей "Борис Христов" в София през октомври и в Българския културен институт в Рим през ноември. В София и в Рим откриването на изложбата ще бъде съпроводено с камерен концерт оперни арии с гост-солист Киара Таркуини – сопрано от Италия и солисти на Държавна Опера Варна. Част от проекта е церемонията по връчването на Наградите Aquila D'Oro International под мотото "Културата – Фениксът на цивилизацията", което ще се състои в Резиденцията на Посланика на Италия в София на 9 октомври 2023. Наградите "Aquila D'Oro International" се връчват ежегодно от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес.

Финалът на проекта е през декември във Варна по време на Коледния оперен гала концерт в Драматичен театър Варна на оркестъра и солисти на  Държавна Опера Варна и солисти на Театър "Мария Канилия" – Сулмона. Плановете на организаторите са проектът да стане ежегоден, а в неговото провеждане да се включат не само артисти от България и Италия, но и от други държави от Европа.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба