Мобилно меню

Традиционната си сборна годишна изложба откри Арт Галерия Le Papillon

До 10 януари 2024 г., ще бъдат експонирани най-новите произведения на автори, с които галерията работи, представя за пръв път в своето пространство или ще представя със самостоятелна изложба в предстоящата година
Традиционната си сборна годишна изложба откри Арт Галерия Le Papillon

За 17-и пореден път в навечерието на Коледните празници, своята сборна годишна изложба представя Арт Галерия Le Papillon. Експозицията може да бъде посетена до 10 януари 2024 г.

"Чрез селекция от творби на някои от най-вълнуващите съвременни български художници и скулптори ще поставим „Начало на няколко истории“, ангажиращи вниманието, въображението и ума."

В изложбата са включени най-новите произведения на автори, с които галерията работи, представя за пръв път в своето пространство или ще представя със самостоятелна изложба в предстоящата година. Творбите може да бъдат разгледани на място в галерията до Кукления театър на улица Драгоман 12, във Варна, както и онлайн на www.artpapillon.com. 

Ето как от Арт Галерия Le Papillon представят своята годишна изложба: 

"Темата за този своеобразен годишен културен обзор, е както обширна, за да даде пълна свобода на творците, интригуваща, за да предизвика творчески импулс, така и предразполагаща, за да събуди асоциативната мисъл на зрителя. С „Началото на няколко истории“ чрез селектираните картини и скулптури, всеки човек ще има различно преживяване и ще ги пречупи през своя мироглед. Някой ще възприеме буквално или ще намери скрити символи, ще доразвие чрез силата на мисълта и въображението си, или ще припознае себе си в тях. Всяка творба от създаването си заживява своя собствен живот, дава различни вълнения, които бележат нова история. Именно така чрез едно произведение се зараждат няколко истории – тази на творбата и тази, която предизвиква в живота на зрителя. А всъщност точно това е богатството на изкуството – да пренася съзнанието в различни светове, места, епохи, повдигнати въпроси и недоизказани теории. Първоначалният импулс е поставен от твореца, а пред зрителя се разкриват толкова много възможни истории за преживяване и споделяне. С посрещането на следващата година символично ще поставим началото на няколко истории, а магията на началото е най-силна. Не е ли отбелязването на всяка календарна година едно ново начало? И какво по-хубаво от това да изпълним това начало с надежда, вяра, красота, хармония, и въображение, с които да осъществим дори стари намерения.

Една от целите на изложбата е да предизвиква разчупване на граници и предразсъдъци, надстрояване на разбиранията, включително обогатяване с нови знания и опитности. Мисията на изкуството е възпитавайки естетически и нравствени норми, да стимулира, да развива и държи будна интелектуалната и духовната страна на нашата природа, за да сме пълноценни, по-завършени индивиди с ползотворно влияние за всички и всичко, което ни заобикаля. А когато изкуството е стойностно, винаги предизвиква вълнения и размисли, доставя естетическа наслада за сетивата, но и безбрежен полет на въображението. Ако общуването с картина или скулптура помогне на зрителя дори малко да надскочи собствените си разбирания за естетика, хармонии, чувствителност за цветови нюанси, установени вкусове и виждания за форми и структури, то една от функциите на галерията е осъществена.

През годините Арт галерия Папийон се стреми да представя пред публика качествени творци с избрани произведения, защото мисията на галерията е не просто да показва разновидни по стил и много на брой творби, а те да бъдат на достатъчно високо ниво, за да се формира естетика, да се възбуди интереса на нова публика към красивото, ценното, стойностното, дори това да е трудна задача за една експозиция. Желанието ни е да задоволяваме жаждата за нови естетически преживявания на вече запалени почитатели на изкуството, които оценяват по достойнство добрите творби и е все по-трудно да бъдат впечатлени.

Затова и тази година подбраните участници са личности със забележимо присъствие в българската култура, създавали ценности и очертаващи параметрите на изкуство, с което живеем,. Те са намерили признание у нас, същевременно добре поставени и на художествените сцени по света. Ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз, керамика и смесена техника – сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления, но всички до една откровени и въздействащи. Изложбата е динамична и ще се променя с всяка новопристигнала творба. Като голяма част от авторите представяме с повече от едно произведение и експозицията ще се допълва до самия й край. Това я прави вълнуваща и интригуваща през целия период."

Ето участниците в настоящата изложба:

Живопис – Анета Драгушану, Ада Бредвелд, Албена Коева, Андриан Бекяров, Аршак Нерсисян, Атанас Константинов, Атанас Парушев, Атанас Хранов, Будин Матеев, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Валентина Чернева, Валери Ценов, Валери Чакалов, Васил Василев, Веселин Начев, Володя Кенарев, Галена Стефанова, Галина Шехирян, Генко Генков, Геракси Гераксиев, Гергана Лалова, Давид Перец, Десислава Минчева, Деян Веков, Димитър Генчев, Димитър Чолаков, Димо Миланов, Долорес Дилова, Елена Стоева, Живко Мутафчиев, Жорж Папазов, Ива Маркова, Ивайло Мирчев, Иван Велчев, Иван Милушев, Иван Обретенов, Иван Стратиев, Иво Бистрички, Йордан Маринов, Карол Пере, Любен Генов, Любен Диманов, Магда Абазова, Мара - Мариела Димитрова, Мариана Маринова, Мария Чакърова, Милен Маринов, Михаил Лалов, Надя Петрова, Наталия Абаева, Наташа Тихолова, Нели Ценова, Николай Караджов, Николай Стоев, Николай Тихолов, Петър Дочев, Петя Денева, Петя Танева, Ралица Стоицева, Росен Кръстев, Салво Караманьо, Светла Косева, Свилен Блажев, Севда Потурлян, Станимир Видев, Станислав Вардев, Стиляна Узунова, Стоимен Стоилов, Татяна Харизанова, Текла Алексиева, Фоти Фотев, Хорхе Корпуна, Христо Йотов, Христо Тодоров, Цанко Цанков, Цветелина Максимова, Чезаре Нови, Янаки Манасиев

Скулптура – Асен Пейков, Ангел Атанасов, Боян Райнов, Венцислав Марков, Георги Миленов, Григор Мицев, Емануил Нинов, Маргарита Пуева, Миряна Генчева, Нели Христова, Пенка Никова, Пенчо Добрев, Пламен Аврамов, Спартак Дерменджиев, Христо Христов.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е