Мобилно меню

Ученичка от СУ "Неофит Бозвели" спечели традиционен конкурс за коледна рисунка

Творбата на Пресила Махмудова надделя в конкуренцията на около 380 произведения на деца от цялата страна
Ученичка от СУ "Неофит Бозвели" спечели традиционен конкурс за коледна рисунка

Ученичката от варненското училище "Неофит Бозвели" Пресила Махмудова е победител в тазгодишното осмо издание на конкурса за детска рисунка "Коледна приказка", организиран от Радио Варна. Радостната новина съобщи за ВАРНА Е учителката на Пресила по изобразително изкуство Светлана Петрова.

"Печелим наградата от коледния конкурс за втора поредна година и съм много щастлива", сподели тя. 

Рисунката на Пресила Махмудова е класирана на първо място в конкуренцията на около 380 детски рисунки от различни краища на България и от чужбина. Тази година в конкурса са се включили участници от 5 до 17 години, съобщават организаторите от Радио Варна.

Творбите са оценявани от жури в състав - Виктория Митева (галерист), Георги Кенаров (галерист) и Виктор Петков (графичен дизайнер).

Второто място в конкурса тази година е за Никол Стефанова, на 6 години, от град Попово, а третото - за 9-годишния Давид Станулов от варненското училище „Константин Арабаджиев“. Поощрение получава Елица Стаменова, на 9 години, от София.

По традиция публиката определя специалната награда „Най-харесвана рисунка" чрез гласуване във фейсбук страницата на Радио Варна, където са публикувани снимки на всички творби. Нейният избор е рисунката на Елена Стилиянова, на 16 години от град Луковит.

2023 © Варна е

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е