Мобилно меню

Уникални триизмерни текстилни пана показва в изложба Регионалната библиотека във Варна

Експозицията "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" на художника Тетяна Болгарова може да бъде разгледана в Изложбеното фоайе на РБ "Пенчо Славейков" до 15 октомври
Уникални триизмерни текстилни пана показва в изложба Регионалната библиотека във Варна

Уникалният проект с триизмерни текстилни пана "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" на художника Тетяна Болгарова гостува в изложбеното фоайе на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна от 5 до 15 октомври.

Откриването е на 5 октомври, от 16:30 часа. Експозицията представя текстилни копия на каменните шевици и дантели, станали архитектурен символ на Южна Украйна и част от културното наследство на страната. Изложбата е организирана от Посолството на Украйна у нас, а официален гост на откриването ще бъде авторът Тетяна Болгарова.

През 50-те години на ХХ век художникът Григорий Довженко е изпратен в Нова Каховка, за да промени облика на града заедно с група артисти и архитекти. Там Довженко проектира множество архитектурни орнаменти, в които може лесно да се проследи връзката между модерното украинско изкуство и народната бродерия. За всяка къща Довженко разработва уникален детайл, като се съобразява с местоположението, цвета на фасадата и естественото осветление.

Тетяна Болгарова е художник, дизайнер, IT специалист, керамик и майстор на килимовата бродерия. В Украйна се е занимавала с арт-терапия за деца с аутизъм. От месец май 2022 г. напуска Херсон и се мести в България.

2023 © Варна е

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба