Мобилно меню

Ювелирни бижута показват в изложба Арт Галерия Le Papillon

Експозицията "Обособени реалности" може да бъде разгледана до 12 март
Ювелирни бижута показват в изложба Арт Галерия Le Papillon

Изложба бижута "Обособени реалности" беше открита във варненската Арт Галерия Le Papillon на 13 февруари. Експозицията може да бъде разгледана до 12 март, съобщават организаторите.

Вече 13 години Годишната Бижутерска Сборна Изложба на Арт Галерия Le Papillon се определя като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, като провокира спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема.

Целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба - да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата. 

Тазгодишното издание на традиционната инициатива следва и традиционната ѝ концепция за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство - бижутерията.

От Арт Галерия Le Papillon обобщават: "Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум тази година, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп – моделиране във восък в НХА, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон. Гл.ас.д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, включително няколко чуждестранни студенти, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулиране на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна".

Посетителите на изложбата "Обособени реалности" имат възможност да проследят как всеки творец, предизвиквайки себе си, достига до своите обективни или субективни истини, факти, обекти, явления пресъздадени в материя.

"Реалността е както философски термин с който се обозначава всичко, което съществува или съвкупността от действително съществуващи обекти, така и често използван от физиката като наука. Обособяването на реалността отделя и изтъква конкретен момент, форма, идея от общата действителност и я прави специална, дори индивидуализирана". 

Както обикновено всяка година бижутерската изложба на Арт Галерия Le Papillon предполага създаването на бижута провокирани от анализ и изследване по тема, но и интуитивният начин, по който всеки автор я интерпретира.

Участниците в настоящата изложба "Обособени реалности" са повече от 50, а организаторите уверяват, че творците са носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в актуалното издание на инициативата отново се включват студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златеваи, като за първи път участие взимат и чуждестранни редовни студенти в НХА.

Разнообразието от материали, използвани за бижутата, включени в експозицията, и тази година е впечатляващо. В "Обособени реалности" са изложени бижута, изработени от благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас, коматекс и др.

Ето и всички участници в 13-ото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES: Александра Попова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Богдана Топрева и Надя Славчева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Грагат Айрапетян - Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Дзиацен Хуан, проф. Димитър Делчев, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, д-р Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Ивайло Светлинов, Иван Енчев и Радка Генова, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Калина Филчева, Карина Амбарцумян, Катя Чолакова, Луо Хуей Йен, Мартина Драгова, Мария Стоянова, Maриян Чанков, Миглена Александрова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Никола Михов, Николай Сърдъмов, Ния Димитрова, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Тео Хвърчилков.

2023 © Варна е

Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков открива Арт Галерия Le Papillon

Творбите на уважавания художник и общественик може да бъдат разгледани от 24 юни до 2 юли
Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков открива Арт Галерия Le Papillon

Изложба "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков ще бъде открита в Арт Галерия Le Papillon на 24 юни. До 2 юли в експозиционната зала на галерията оживяват приказно-ироничните истории и характерните персонажи на уважавания художник и общественик.

Аз не искам да изненадвам публиката. Искам да отправям послания за устойчивост и спокойствие.

Картините ми са един малък катарзис, който показва сюжети от балканския бит и култура – съвсем прости и човешки неща, които всъщност са изконни!", споделя за творчеството си приживе Ганчо Карабаджаков, който ни напусна през 2021 година.

От Арт Галерия Le Papillon представят експозицията така:

"Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени творби от няколко колекции от различни периоди и подреждайки отделните "Фрагменти" ще се потопим в сладкодумните му притчи. Опирайки се на традициите на иконописта, картините на автора имат силно емоционално въздействие, предизвиквайки усмивки, щастие, радост чрез персонажите, изобразени в тях. Цветовата гама, настроението и темите са типично разпознаваеми – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи и общочовешки. Неговите герои живеят в един паралелен свят, който не се променя и всичко следва своя естествен ход. Различни са само персонажите и техните емоции, поставени в конкретна ситуация и зрителят съпреживява с тях ежедневните, на пръв поглед не толкова значими събития, които обаче са парченца от калейдоскопа на човешкия живот – „Задявка“, „Първа среща“, „Семейство“, „Очакване“, „На път“.

С характерния си ярък колорит и наивистичен подход, Ганчо Карабаджаков грабва вниманието и пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени. Отличителна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, с която изгражда облика на своите герои. А те – мъже, жени, деца, кучета, котки, кози и птици се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота, извън времето и пространството. Попаднал веднъж в приказния свят на неговите персонажи, зрителят ги усеща близки и ги припознава при всяка следваща среща, а характерната стилизация и повтаряемост на образите ги прави запомнящи се. Личността с нейните емоции и преживявания е центъра на неговите композиции, а главното чувство е радостта от живота. Дори и в ежедневна битова сцена усещането е за приповдигнато настроение и в съзнанието на зрителят съвсем естествено и непринудено изникват въпросите за важните „малки“ неща и личната нагласа и възприятия на всеки човек. Защото макар със средствата на наивистичния подход, на пръв поглед с весело и безгрижно отношение, стойностното изкуство винаги въздейства чрез отправените послания, стига човек да притежава сетива за тях. Или както споделя самият автор: „Изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика.“

Определян като един от най-добрите фигурални живописци, Ганчо Карабаджаков е от художниците, оставящи трайна следа във времето и съхраняването на паметта на такива творци е една от мисиите на галерията".

Експозицията "Фрагменти" може да бъде разгледана, както в изложбената зала на галерията във Варна на ул. Драгоман 12, до Кукления театър, а също и онлайн на сайта artpapillon.com.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон