Мобилно меню

Ювелирни бижута показват в изложба Арт Галерия Le Papillon

Експозицията "Обособени реалности" може да бъде разгледана до 12 март
Ювелирни бижута показват в изложба Арт Галерия Le Papillon
75

Изложба бижута "Обособени реалности" беше открита във варненската Арт Галерия Le Papillon на 13 февруари. Експозицията може да бъде разгледана до 12 март, съобщават организаторите.

Вече 13 години Годишната Бижутерска Сборна Изложба на Арт Галерия Le Papillon се определя като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, като провокира спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема.

Целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба - да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата. 

Тазгодишното издание на традиционната инициатива следва и традиционната ѝ концепция за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство - бижутерията.

От Арт Галерия Le Papillon обобщават: "Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум тази година, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп – моделиране във восък в НХА, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон. Гл.ас.д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, включително няколко чуждестранни студенти, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулиране на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна".

Посетителите на изложбата "Обособени реалности" имат възможност да проследят как всеки творец, предизвиквайки себе си, достига до своите обективни или субективни истини, факти, обекти, явления пресъздадени в материя.

"Реалността е както философски термин с който се обозначава всичко, което съществува или съвкупността от действително съществуващи обекти, така и често използван от физиката като наука. Обособяването на реалността отделя и изтъква конкретен момент, форма, идея от общата действителност и я прави специална, дори индивидуализирана". 

Както обикновено всяка година бижутерската изложба на Арт Галерия Le Papillon предполага създаването на бижута провокирани от анализ и изследване по тема, но и интуитивният начин, по който всеки автор я интерпретира.

Участниците в настоящата изложба "Обособени реалности" са повече от 50, а организаторите уверяват, че творците са носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в актуалното издание на инициативата отново се включват студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златеваи, като за първи път участие взимат и чуждестранни редовни студенти в НХА.

Разнообразието от материали, използвани за бижутата, включени в експозицията, и тази година е впечатляващо. В "Обособени реалности" са изложени бижута, изработени от благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас, коматекс и др.

Ето и всички участници в 13-ото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES: Александра Попова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Богдана Топрева и Надя Славчева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Грагат Айрапетян - Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Дзиацен Хуан, проф. Димитър Делчев, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, д-р Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Ивайло Светлинов, Иван Енчев и Радка Генова, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Калина Филчева, Карина Амбарцумян, Катя Чолакова, Луо Хуей Йен, Мартина Драгова, Мария Стоянова, Maриян Чанков, Миглена Александрова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Никола Михов, Николай Сърдъмов, Ния Димитрова, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Тео Хвърчилков.

2023 © Варна е

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
16

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" “ (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е