Мобилно меню

В деня на Свети Лука: Сдружението на варненските художници открива годишната си изложба

Експозицията включва произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, художественото стъкло, дърворезбата, има и една инсталация, творбите може да бъдат разгледани в Градската художествена галерия до 6 ноември
В деня на Свети Лука: Сдружението на варненските художници открива годишната си изложба

В деня на Свети Лука - 18 октомври, Сдружението на варненските художници ще представи по традиция в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ годишна изложба, която се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. Тя ще бъде открита в 18 ч.

Над 70 творци, членове на сдружението се включват със свои творби в експозицията. Доайенът на варненската група - Маргарита Денева, е най-дълголетният участник, а току-що завършилият своето художествено образование Борис Цанев - е най-младият. Произведенията са в областта на живописта, графиката, скулптурата, художественото стъкло, дърворезбата, има и една инсталация - на Ангел Ангелов.

В годишната изложба се включват уважавани имена като Пламен Аврамов, Цветана Векова, Цанко Цанков, Милен Маринов, Светлин Ненов, Красен Бербенков, Радко Мурзов, Марина и Николай Русеви. Младото поколение артисти е представено от автори като Илиян Пеев, Адрияна и Вероника Янкови, Мария Коритовска, Доника Йорданова, Миряна Койнова.

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна. Журито е в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекцията, Милен Маринов, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство. Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито и три поощрителни награди. Изложбата може да се види до 6 ноември 2023 г. в ГХГ – Варна.

2023 © Варна е

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е