Мобилно меню

За първи път във Варна: Обща изложба скулптури на Георги Миленов и живопис на Наталия Абаева

Експозицията "Отражения" може да бъде разгледана от 8 до 23 май в Арт Галерия Le Papillon
За първи път във Варна: Обща изложба скулптури на Георги Миленов и живопис на Наталия Абаева

Дебютна за Варна изложба на скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева ще бъде открита в Арт Галерия Le Papillon на 8 май от 18:30 часа. Експозицията, озаглавена "Отражения" може да бъде разгледана до 23 май в галерията на ул. Драгоман 12, до Кукления театър в морската столица. 

"Всеки зрител ще определи сам за себе си дали всеки творец, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е Отражение на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея. В експозицията на двамата творци отраженията не идват от гротескното и цинично всекидневие, а от дълбочината на самопознанието, духовните търсения и преживяванията на авторите, които освен в тази изложба са партньори и в живота. Това са рефлексии на чувства, спомени, мечти – пълноцветни и изящни – и като форма, и като съдържание", отбелязват от Арт Галерия Le Papillon.

Ето как представят от галерията двамата гостуващи творци:

Георги Миленов представя пластики, изпълнени в керамика и нейното по-грубо проявление - шамот. Темите, върху които той интерпретира творенията си са класически и философски, но в тях се отразява светоусещането на един съвременен човек, който е успял да съхрани в себе си традициите и стойностите на истинското изкуство. Пластичността на фигурите му носи духа на свободата на израза, независимо дали формата има по-груба и насечена структура, с вписана рисунка или гладко изваяна нежна повърхност. Скулптурата му съхранява движението, вътрешен копнеж и емоционално състояние. Артистичната керамика на Георги Миленов се изразява в една модерна визия, при която класически практики се съчетават с прецизни технологии и съвременно творческо решение. Този начин на съвместяване на различни изразни средства в един цялостен продукт на базата на керамиката е иновативен за България. За неговите артистични подходи има значение и фактът, че е завършил Националната художествена академия при проф. Красимир Джидров. Това, което кара Георги Миленов да твори и възбужда интереса, е начинът на опознаване и общуване между зрителя и творбата. Водовъртеж от чувства и емоции, в които човек попада, взирайки се в точка от пространството. Разгадавайки пъзела от форми, обеми и различни изразни средства, той сякаш изпада в дълбок размисъл от досегът с неговото изкуство. Именно това дълбоко лично, интимно преживяване доставя неизмеримо удоволствие и ни кара да се чувстваме еднакво съпричастни като зрители.

Наталия Абаева е един съвременен пойнталист, загатвайки формата с бегли, несвързани очертания от множество релефни удари на четката. В настоящата изложба можем да открием творби, разработени в различни посоки, но всички с характерната за авторката ненатрапчива лекота. Творчеството ѝ е лишено от проблемите на злободневието – авторката, вглъбена в себе си, в своите мечти и стремежи, споделя със зрителя личния си свят. С картините ѝ съзнанието се издига над сюреални поля с макове и слънчогледи, където не съществува нищо друго освен медитация и цветно настроение докъдето стига погледа. Духовността и вглъбяването в себе си е осезаемо не само в стилизираните иконописни образи на ангели, присъстващи като усещане за летеж и въздух между множеството пулсиращи цветни мазки. Независимо от посоката на стилизацията, техниката и активния и същевременно нежен колорит, внушението за закрила и свобода на духа, струи от всяка нейна творба.

Експозицията "Отражения" може да бъде разгледана, както на място в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, така и онлайн на сайта на галерията artpapillon.com.

2024 © Варна е

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е