Мобилно меню

Започва "Лято в Галерията"

Образователната програма е насочена към децата, които ще имат възможност да рисуват, апликират и обогатяват знанията си за българското изкуство
Започва "Лято в Галерията"

Стартира образователната програма "Лято в Галерията". Занятията ще се провеждат през юли и август 2024 г. в Градската художествена галерия на Варна и в Художествения музей "Георги Велчев".

Образователните програми на Градската художествена галерия - Варна, имат за цел по достъпен и увлекателен за децата начин да развият интереса им към изобразителното изкуство и да ги запознаят с различни жанрове и художествени техники. 

По време на летните занимания в Галерията, децата ще имат възможност да направят портрет, като за пример ще имат произведенията на Елисавета Консулова-Вазова. Те ще бъдат предизвикани да нарисуват и пейзаж, а за вдъхновение ще им служат творби на Любен Зидаров, изложени в залите от постоянната експозиция на Галерията. В рамките на инициативата "Лято в Галерията" децата ще се запознаят с произведения от различни периоди в българското изобразително изкуство.

Заедно със своите ментори те ще апликират и рисуват. Една от творческите им задачи ще бъде да създадат илюстрации по приказката “Хензел и Гретел” на братя Грим. Ще обогатят представата си за богатството на цветната палитра с графики на Милко Божков.

Едно от най-интересните предизвикателства към децата, които ще се включат в образователната инициатива  "Лято в Галерията" е да се превърнат в Арт детективи. Малките следотърсачи ще търсят картини в залите на музея по прочетено кратко описание. Така сами ще откриват някои от най-ценните художествени произведения от постоянната експозиция на Варненската галерия.

По време на инициативата децата ще се запознаят с морските пейзажи на един от големите наши маринисти Георги Велчев в Художествения музей, който носи неговото име. Те ще имат възможнот да апликират и рисуват морски пейзажи сред произведенията на български класик в дома, в който той е творил.

Материалите, с които децата ще работят, са осигурени от Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.

Летните занимания в Галерията се провеждат в групи през месеците юли и август 2024 г. в дните от понеделник до петък от 10:00 до 16:00 часа.

Необходимо е предварително записване на телефон 052 612 363.

"Вярваме, че образователната програма "Лято в Галерията" ще осмисли по обогатяващ и ползотворен начин летните дни на децата, ще развие техния естетически вкус в музейната среда сред шедьоврите на българските художници", убедени са организаторите.

2024 © Варна е / снимки: Градска художествена галерия - Варна

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт