Мобилно меню

Отличиха призьорите в Международния младежки фестивал за класически, съвременни и характерни танцови техники Варна 2023

Голямата награда получи Силви Велев
Отличиха призьорите в Международния младежки фестивал за класически, съвременни и характерни танцови техники Варна 2023

Силви Велев от Варна получи голямата награда на Международния младежки фестивал за класически, съвременни и характерни танцови техники International Ballet Festival Varna 2023. Отличието беше връчено от кмета на морската столица Иван Портних.

Тържеството се проведе във Фестивалния и конгресен център, а домакин на събитието беше Франциска Йорданова - директор на  Фестивала.

Фестивалът International Ballet Festival Varna се организира от Народно читалище „Христо Ботев 1928“. В програмата му бяха включени майсторски класове, проведени с известни балетни педагози и конкурси в различни категории и възрастови групи от 7 до 21 години. Участниците бяха оценявани от жури, съставено от експерти от САЩ, Италия, Китай, Германия, Финландия, Румъния, Швейцария и България.

За първи път бяха наградени и три хореографски постановки с 2-годишен безплатен членски внос за Международната организация и професионална мрежа за развитие на хореографи, базирана във Вашингтон, САЩ, Dance ICONS, Inc, USA, както и с възможност за безплатни консултации с генералния директор на организацията Владимир Ангелов. Амбицията на организаторите е танцовият форум да се провежда ежегодно.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Грациите на школа „Балет“ към ОДК - Варна заслужиха 11 награди и квоти за Europe Grand Dance Cup в Румъния
Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Солистките на школа „Балет“ към Общинския детски комплекс във Варна, завоюваха цели 11 отличия от провелия се в столицата конкурс Bulgaria Grand Dance Cup „Winter Magic“. Весела Манолова бе отличена със специална награда и първо място в раздел „Характерни танци“. Специалната награда й донесе и 50% отстъпка в таксата за участие на конкурса Europe Grand Dance Cup, който ще се проведе през април в Констанца, Румъния.

Първи места в разделите „Класически танци“ и „Характерни танци“ спечели Надежда Добрева. Елинор Кинчева и Весела Манолова бяха отличени с втори места в раздел „Класика“ при соловите изпълнения. Второ място двете балерини на Татяна Костова взеха и при дуетното си изпълнение в раздел „Характерни танци“. За балерините на ОДК имаше също и трети места в различните раздели, както и дипломи за четвърто място в раздел „Съвременни танци“.

„За всяка от наградите солистките на школата получиха плакети, а прекрасните им изпълнения им донесоха право на явяване в европейския конкурс в Румъния, който ще се проведе в Teatrul National de Opera and Balet “Oleg Danovski”, отбеляза Татяна Костова след завръщането си от столицата.

2024 © Варна е / снимки: ОДК - Варна