Мобилно меню

Варненската опера открива новия балетен сезон с "Пепеляшка" на Прокофиев

Приказната магия на красивото представление ще завладее публиката на 10 октомври, от 19 часа, на Основна сцена, дни след това "Пепеляшка" заминава на турне в Мексико
Варненската опера открива новия балетен сезон с "Пепеляшка" на Прокофиев

 

"Пепеляшка" на Сергей Прокофиев, с хореографията на Светлана Тоншева, е първият балетен спектакъл през новия, 77-и сезон на Държавна опера Варна. На 10 октомври магията, която превръща слугинята в принцеса, ще завладее публиката, от 19 часа, на Основна сцена.

Балетът следва плътно сюжета на любимата приказка на Шарл Перо и на сцената виждаме хореография, която кореспондира със случките и с характерите на героите. Сестрите и злата мащеха карат публиката да се смее, принцът е наистина приказен и танцува с благородно изящество, животните са приятели на Пепеляшка, а в декора не е пропусната дори тиквата, която магически се трансформира в каляска. 3D мапингът допринася силно за сценичното очарование, защото рисува пред зрителите балната зала на кралския дворец, огнището на Пепеляшка и стълбите, на които принцът намира стъклената ѝ пантофка. В традициите на класическия балет Пепеляшка и Феята-кръстница са пленително романтични.

В главните роли ще видим Пиня Рисанен (Пепеляшка), Павел Кирчев (Принца), Елиа Даваолио (Мащехата), Летиция Росети и Елиса Гомес (Сестрите).

Светлана Тоншева внася в сюжетния балет нови хореографски елементи, нови са и костюмите за постановката. Спектакълът е подходящ за деца и възрастни, а красивата сценична визия и завладяващият танц превръщат изживяването в празник за цялото семейство.

„Прокофиев пише този балет специално за Галина Уланова, тъй като е възхитен от изпълнението и в „Ромео и Жулиета“. За нас това е много висока летва и целият екип – педагози, постановчици, артисти – се стреми да достигне зададеното ниво. Във Варненската опера в момента има много млади талантливи танцьори от България и цяла Европа, които с голям ентусиазъм участват в подготовката на спектакъла“, отбелязва хореографът Светлана Тоншева.

На 12 октомври „Пепеляшка“ тръгва на турне. След двата успешни гастрола в Мексико с „Лебедово езеро“ през 2021 г. и с „Лешникотрошачката“ през 2022 г. Светлана Тоншева и варненската балетна трупа отново са поканени в страната. С общо 28 спектакъла „Пепеляшка“ на Държавна опера Варна ще танцува в 20 мексикански града.

2023 © Варна е

Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Грациите на школа „Балет“ към ОДК - Варна заслужиха 11 награди и квоти за Europe Grand Dance Cup в Румъния
Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Солистките на школа „Балет“ към Общинския детски комплекс във Варна, завоюваха цели 11 отличия от провелия се в столицата конкурс Bulgaria Grand Dance Cup „Winter Magic“. Весела Манолова бе отличена със специална награда и първо място в раздел „Характерни танци“. Специалната награда й донесе и 50% отстъпка в таксата за участие на конкурса Europe Grand Dance Cup, който ще се проведе през април в Констанца, Румъния.

Първи места в разделите „Класически танци“ и „Характерни танци“ спечели Надежда Добрева. Елинор Кинчева и Весела Манолова бяха отличени с втори места в раздел „Класика“ при соловите изпълнения. Второ място двете балерини на Татяна Костова взеха и при дуетното си изпълнение в раздел „Характерни танци“. За балерините на ОДК имаше също и трети места в различните раздели, както и дипломи за четвърто място в раздел „Съвременни танци“.

„За всяка от наградите солистките на школата получиха плакети, а прекрасните им изпълнения им донесоха право на явяване в европейския конкурс в Румъния, който ще се проведе в Teatrul National de Opera and Balet “Oleg Danovski”, отбеляза Татяна Костова след завръщането си от столицата.

2024 © Варна е / снимки: ОДК - Варна