Мобилно меню

Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Грациите на школа „Балет“ към ОДК - Варна заслужиха 11 награди и квоти за Europe Grand Dance Cup в Румъния
Варненски балеринки обраха отличията от конкурс в София

Солистките на школа „Балет“ към Общинския детски комплекс във Варна, завоюваха цели 11 отличия от провелия се в столицата конкурс Bulgaria Grand Dance Cup „Winter Magic“. Весела Манолова бе отличена със специална награда и първо място в раздел „Характерни танци“. Специалната награда й донесе и 50% отстъпка в таксата за участие на конкурса Europe Grand Dance Cup, който ще се проведе през април в Констанца, Румъния.

Първи места в разделите „Класически танци“ и „Характерни танци“ спечели Надежда Добрева. Елинор Кинчева и Весела Манолова бяха отличени с втори места в раздел „Класика“ при соловите изпълнения. Второ място двете балерини на Татяна Костова взеха и при дуетното си изпълнение в раздел „Характерни танци“. За балерините на ОДК имаше също и трети места в различните раздели, както и дипломи за четвърто място в раздел „Съвременни танци“.

„За всяка от наградите солистките на школата получиха плакети, а прекрасните им изпълнения им донесоха право на явяване в европейския конкурс в Румъния, който ще се проведе в Teatrul National de Opera and Balet “Oleg Danovski”, отбеляза Татяна Костова след завръщането си от столицата.

2024 © Варна е / снимки: ОДК - Варна

Новият спектакъл на The Center представя танц в цветове

RGB e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо изживяване за публиката
Новият спектакъл на The Center представя танц в цветове

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – RGB. Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, а билетите вече са в продажба на касите.

RGB e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо изживяване за публиката. Наименованието “RGB” кореспондира с основните цветове на гамата; Червено (Red), Зелено (Green) и Синьо (Blue), което определя и основната идея на представлението.

“Тази година танцовият ни спектакъл e концептуално и технически различен. За първи път представяме работа с по-дълбока фабула, лице и смисъл.

В него участие ще вземат всички членове на The Center – от напредналите до начинаещите, които току що са се докоснали до магията на танца.

Амбицията ни е RGB да изследва психологията на въздействието на цветовете и асоциативното им превръщане в движение и форма.”  - споделя главният хореограф и създател на The Center Георги Енчев – Goosh

Спектакълът вече беше представен с успех във Велико Търново, Русе, София и Пловдив, а по традиция турнето ще завърши във Варна, от където са и корените на The Center.

Училището е създадено през 2002 г. и от тогава до днес, без прекъсване се занимава с най-модерните течения в танца и музиката и е разпознаваем участник в танцовите среди. Разполага със 17 квалифицирани преподаватели – хореографи. Средната възраст на танцуващите в залите е между 15 и 23 години, а танцуващите във всички градове са над 500.

В 22-годишната си история The Center има създадени над 30 танцови спектакъла и 4 театрални постановки. От 2017 г. училището има собствен отдел за видео продукции, профилиран в танцовата кинематография, в който се създават късометражни танцови филми, концептуални танцови видеоклипове и документални филми.

2024 © Варна е / снимки: The Center