Мобилно меню

111 години от първата българска морска победа отбелязаха във Варна

Военен ритуал ознаменува годишнината от успешната атака на торпедоносеца "Дръзки" срещу турския крайцер "Хамидие"
111 години от първата българска морска победа отбелязаха във Варна

С военен ритуал пред Военноморския музей във Варна отбелязаха 111 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.

Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Представителният духов оркестър изпълни химна на Военноморските сили „Български моряк“.

На ритуала присъстваха заместник-областният управител на област Варна Огнян Рачев, новоизбраният кмет на Община Варна Благомир Коцев, както и заместник-кметът Пейчо Пейчев, началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал Боян Медникаров, директорът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева, командири на военни формирования от гарнизона, представители на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, много ветерани. На борда на кораба-музей бяха строени членове на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“.

След словото на контраадмирал Кирил Михайлов пред Кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година, бяха поднесени венци и цветя, съобщават от пресцентъра на ВМС.

2023 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна