Мобилно меню

150 години от гибелта на Апостола на Свободата почетоха ученици от Североизточна България на събитие във Варна

Специален гост на форума беше вицепрезидентът Илияна Йотова
150 години от гибелта на Апостола на Свободата почетоха ученици от Североизточна България на събитие във Варна

Ученици от клубовете "Млади възрожденци" от Североизточна България почетоха 150 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. Организатор на събитието, което се проведе в Първа езикова гимназия във Варна, бе Общобългарският комитет „Васил Левски“. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Варна Иван Портних, директорът на Първа ЕГ Ангел Митев, председателят на Общобългарският комитет „Васил Левски“ Васил Василев, председателят на комитет „Васил Левски за Варна“ Станка Димитрова, началникът на Регионалното управление по образование Ирена Радева, преподаватели по история и ученици.

„Поздравявам всички ученици, за които делото на Апостола е вдъхновяващо. Днес повече от всякога имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро това да бъде около паметта за Апостола. Вярвам, че тази среща е добра платформа за дискусия за ролята на националните ни герои в опазването на културно-историческата памет," каза пред присъстващите кметът Иван Портних.

Илияна Йотова, която е патрон на инициативите на клубовете, част от Общобългарския комитет „Васил Левски“, поднесе специално приветствие към всички присъстващи.

„Благодаря ви, че учите децата на истинска любов към България, а не на кресливо патриотарство. Вие не само посявате семената на познанието, а възпитавате малки хора, които утре като големи ще развиват България. Възпитавате у тях самочувствието, че са българи, наследници на голяма и славна култура, на един народ, заченат от писменост, книжовност и духовност, че имат държава, създала и разпространила славянската цивилизация“, обърна се вицепрезидентът към преподавателите. Тя изтъкна колко трудна е мисията им в днешния глобален свят без граници.

„За да бъде успешен, човек трябва да знае корените си, своята идентичност и да се гордее с нея“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът поздрави председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев за всеотдайността и родолюбивата дейност. „За съжаление, малко управници знаят колко много правите за нашите деца. Дейността ви се нуждае от подкрепата на държавата“, заяви Илияна Йотова.

„Трябват ни просветени и грамотни управници, за които българското образование е най-важно“, подчерта вицепрезидентът.

Към учениците Йотова се обърна с думите:

"Гордейте се, че сте българи. Помнете величавата личност Левски, отдавна надскочил времето си. Идеите му за свобода, равенство, независим и равен с европейските народи български народ, са актуални повече от всякога. Ако го четем по-често, но не по задължение, и го разбираме, днес ще вземаме правилните решения. Запомнете завета му – каквото и да правиш, да се обещаеш на отечеството".

По-рано вицепрезидентът разговаря с ръководителите на клубовете „Млади възрожденци“ от Североизточна България. В разговора бяха обсъдени пропуските в учебниците по история, както и опитите за пренаписването на българската история.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, Пресцентър президентство

Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

Призовават се клубове и фенове да допринесат за инициативата, като предоставят интересни артикули, които ще им бъдат върнати след края на експозицията в Археологическия музей
Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

През май 2024 г. се навършиха 130 години от изиграването на първия футболен мач не само във Варна, но и в България. По този случай отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна подема инициатива за организиране на изложба, посветена на 130 години футбол във Варна.

"Специално каним ръководствата на футболните клубове "Черно море" и "Спартак", като основоположници на варненския футбол, да се включат в инициативата. Призоваваме също така и техните фенове да допринесат за изложбата с ретро фланелки, снимки, картички, медали, чаши и други клубни артикули и принадлежности от преди 2000-ната година."

Артикулите ще бъдат събирани от 15 до 26 юли, в сградата на Археологическия музей. Датата на изложбата ще бъде обявена малко след изтичане на периода на набавяне на експонатите.

Събраните артикули ще бъдат описани с приемо-предавателен протокол и след изложбата ще бъдат върнати на техните собственици, уверяват организаторите.

Нека заедно покажем каква роля е играл футболът в живота на нашия град и да съберем ценните спомени, които съхраняват историята на варненския футбол, призовават от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна.

Повече информация за инициативата може да получите от: Траян Димитров - 0883403371; Кристина Спасова - 0884924327

Понеделник - петък от 9:00 до 17:00 в сградата на Археологическия музей.

2024 © Варна е