Мобилно меню

150 години от гибелта на Апостола на Свободата почетоха ученици от Североизточна България на събитие във Варна

Специален гост на форума беше вицепрезидентът Илияна Йотова
150 години от гибелта на Апостола на Свободата почетоха ученици от Североизточна България на събитие във Варна

Ученици от клубовете "Млади възрожденци" от Североизточна България почетоха 150 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. Организатор на събитието, което се проведе в Първа езикова гимназия във Варна, бе Общобългарският комитет „Васил Левски“. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Варна Иван Портних, директорът на Първа ЕГ Ангел Митев, председателят на Общобългарският комитет „Васил Левски“ Васил Василев, председателят на комитет „Васил Левски за Варна“ Станка Димитрова, началникът на Регионалното управление по образование Ирена Радева, преподаватели по история и ученици.

„Поздравявам всички ученици, за които делото на Апостола е вдъхновяващо. Днес повече от всякога имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро това да бъде около паметта за Апостола. Вярвам, че тази среща е добра платформа за дискусия за ролята на националните ни герои в опазването на културно-историческата памет," каза пред присъстващите кметът Иван Портних.

Илияна Йотова, която е патрон на инициативите на клубовете, част от Общобългарския комитет „Васил Левски“, поднесе специално приветствие към всички присъстващи.

„Благодаря ви, че учите децата на истинска любов към България, а не на кресливо патриотарство. Вие не само посявате семената на познанието, а възпитавате малки хора, които утре като големи ще развиват България. Възпитавате у тях самочувствието, че са българи, наследници на голяма и славна култура, на един народ, заченат от писменост, книжовност и духовност, че имат държава, създала и разпространила славянската цивилизация“, обърна се вицепрезидентът към преподавателите. Тя изтъкна колко трудна е мисията им в днешния глобален свят без граници.

„За да бъде успешен, човек трябва да знае корените си, своята идентичност и да се гордее с нея“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът поздрави председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев за всеотдайността и родолюбивата дейност. „За съжаление, малко управници знаят колко много правите за нашите деца. Дейността ви се нуждае от подкрепата на държавата“, заяви Илияна Йотова.

„Трябват ни просветени и грамотни управници, за които българското образование е най-важно“, подчерта вицепрезидентът.

Към учениците Йотова се обърна с думите:

"Гордейте се, че сте българи. Помнете величавата личност Левски, отдавна надскочил времето си. Идеите му за свобода, равенство, независим и равен с европейските народи български народ, са актуални повече от всякога. Ако го четем по-често, но не по задължение, и го разбираме, днес ще вземаме правилните решения. Запомнете завета му – каквото и да правиш, да се обещаеш на отечеството".

По-рано вицепрезидентът разговаря с ръководителите на клубовете „Млади възрожденци“ от Североизточна България. В разговора бяха обсъдени пропуските в учебниците по история, както и опитите за пренаписването на българската история.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, Пресцентър президентство

Затварят за автомобили центъра на Варна на 3 март, ще има промени и в градския транспорт

Ограничението ще е валидно от 9:30 ч. до приключване на празничните мероприятия
Затварят за автомобили центъра на Варна на 3 март, ще има промени и в градския транспорт

Във връзка с честването на националния празник 3 март и организирането на мотошествие Община Варна въвежда временна организация на движението в централната част на града.

На 3 март от 9:30 ч. до приключване на церемонията по вдигане на националното знаме (около 10:30 ч.) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред Катедралния храм).

В същия интервал затворени за движение ще бъдат още:

  • Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;
  • Бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;
  • Бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

Във връзка с провеждането на традиционното мотошествие под надслов „В името на България“ от 12:30 ч. до приключване на мероприятието (около 14:30 ч.) ще бъде освободена от автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“.

Само при необходимост за същия интервал ще бъде спряно движението на автомобили по маршрута на шествието:

  • Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;
  • Бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;
  • Бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

Във връзка с наложените ограничения в празничния ден ще има маршрутни промени по линиите на градския транспорт. Автобусите ще се движат по бул. "Съборни" и ул. "Антим I-ви" и ще обслужват двупосочно спирка "Централна поща". В понеделник, 4 март, линиите на градския транспорт ще се обслужват с празнично разписание.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна