Мобилно меню

155 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязват с премиера на нова книга в Музея на Възраждането

В Музея се пази оригинална сабя на Хаджи Димитър
155 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязват с премиера на нова книга в Музея на Възраждането

На 6 юли отбелязваме 155 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Новата книга „Поборникът Спиро Константинов и сабите на войводите Х. Димитър и Ст. Караджа“, посветена на близък съратник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъде представена в Музея на Възраждането във Варна днес, от 17.00 ч.

Заможният търговец Спиро Константинов, родом от Арбанаси - будна и харизматична личност, жертва цялото си състояние за свободата на България. Отдал целия си живот на тази кауза, участник в Кримската война, Спиро е човекът, който закупува прочутите саби с револвери на двамата войводи. Неговите спомени оживяват по страниците на най-новата книга, посветена на ярката му личност, която  е дело на д-р Красимира Лангхайнрих.

Нейната първа книга „Проф. Вакарелски, хроника на рода Вакарелски“ обръща внимание на герои, свързани с прословутия род. Новата й книга „Поборникът Спиро Константинов и сабите на войводите Х. Димитър и Ст. Караджа“ засяга темата кой стои зад героите и самоотвержените борци за свободата на България, хората от „втората“ линия, както самата авторка ги определя, без чиято подкрепа не би бил възможен подвигът и героичното дело на нашите революционери. Тези личности, с изключителни заслуги за нашето освобождение, са почти неизвестни. И това е особеното в новата й книга: да се осветли дейността на поборниците, останали десетки години в сянката на историята.

Днес в Музея на Възраждането се пази револверната сабя на Хаджи Димитър, която е била закупена първа. В своите следосвобожденски спомените старият Спиро припомня как самият Хаджи Димитър го завел в магазина на Ламбро Хаджи Данаилов, където купил сабята, а думите на воеводата дълго отеквали в съзнанието му; „Бае Спиро, тази сабя е благословена от милостива Бога!“

2023 © Варна е

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Експонатите от колекцията "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" са от 60-те и 70-те години на ХХ век
Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков, поднесени от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят, ще бъде представена в Археологическия музей във Варна. Експозицията гостува в морската ни столица по инициатива на Исторически музей – Правец, на който от резиденция Бояна предоставят колекцията с цел експониране и временно съхранение.

Периодът на изложбата "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" обхваща 60-те и 70-те години на ХХ век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

2024 © Варна е