Мобилно меню

179 години от рождението на капитан Петко войвода отбелязват във Варна на 18 декември

Официалната церемония ще е пред паметника на войводата на площад Тракия
179 години от рождението на капитан Петко войвода отбелязват във Варна на 18 декември

179 години от рождението на капитан Петко войвода ще бъдат отбелязани във Варна на 18 декември. Организатор на честването е Тракийско дружество "Капитан Петко войвода", съвместно с Военноморските сили на република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

Официалната церемония ще се проведе пред паметника на войводата на площад Тракия в морската столица и ще започне в 11 часа. Тя ще премине с тържествено поднасяне на венци и цветя и военни почести.

От 18 часа ще започне концерт на фолклорните състави на тракийското дружество, в дом Тракия.

"Заповядайте, да отбележим заедно 179 години от рождението на легендарния капитан Петко войвода", призовават от тракийското дружество, което носи името на героя.

2023 © Варна е

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е