Мобилно меню

179 години от рождението на капитан Петко войвода отбелязват във Варна на 18 декември

Официалната церемония ще е пред паметника на войводата на площад Тракия
179 години от рождението на капитан Петко войвода отбелязват във Варна на 18 декември

179 години от рождението на капитан Петко войвода ще бъдат отбелязани във Варна на 18 декември. Организатор на честването е Тракийско дружество "Капитан Петко войвода", съвместно с Военноморските сили на република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

Официалната церемония ще се проведе пред паметника на войводата на площад Тракия в морската столица и ще започне в 11 часа. Тя ще премине с тържествено поднасяне на венци и цветя и военни почести.

От 18 часа ще започне концерт на фолклорните състави на тракийското дружество, в дом Тракия.

"Заповядайте, да отбележим заедно 179 години от рождението на легендарния капитан Петко войвода", призовават от тракийското дружество, което носи името на героя.

2023 © Варна е

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна