Мобилно меню

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбелязаха във Варна

Отличени бяха призьорите от ученическия конкурс за есе и рисунка на тема "Памет. Толерантност. Единение."
80-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбелязаха във Варна
74

 

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи бе почетена днес във Варна. Венци и цветя пред паметника на благодарност "Шофар" поднесоха кметът Иван Портних, председателят на  Регионалната организация на евреите "Шалом" Олег Калдерон, почетният консул на Израел в морския град проф. Красимир Методиев, областният управител Марио Смърков, районни кметове, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, граждани.

Слово в знак на признателността на варненската еврейска общност към българския народ произнесоха Олег Калдерон и проф. Красимир Методиев, а 12-годишната Ханна Иванова разказа вълнуваща история за спасението на своя дядо.

Наградени бяха и призьорите от ученическия конкурс за есе и рисунка на тема "Памет. Толерантност. Единение.", в който участваха ученици от шест варненски училища. В края на церемонията, членове на организацията засадиха дърво в близост до паметника.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Вход свободен на 3 март обяви Музеят на Възраждането във Варна

Работното време на музея е от 10 до 17 часа
Вход свободен на 3 март обяви Музеят на Възраждането във Варна
36

По случай Националния празник на България, Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 3 март, със стандартно работно време от 10.00 до 17.00 часа. 

Освен постоянната експозиция, посетителите ще имат възможност да разгледат и временната изложба „Знаци на паметта“, посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Ново допълнение  към изложбата е добавеният QR код. Сканирайки го, гостите ще могат да чуят записаните спомени на Иван Фетваджиев за идването на Левски във Варна. Записът е направен със съдействието на ученици от Първа ЕГ - Варна и съвместно с Музея за нова история на Варна.

2023 © Варна е