Мобилно меню

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбелязаха във Варна

Отличени бяха призьорите от ученическия конкурс за есе и рисунка на тема "Памет. Толерантност. Единение."
80-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбелязаха във Варна

 

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи бе почетена днес във Варна. Венци и цветя пред паметника на благодарност "Шофар" поднесоха кметът Иван Портних, председателят на  Регионалната организация на евреите "Шалом" Олег Калдерон, почетният консул на Израел в морския град проф. Красимир Методиев, областният управител Марио Смърков, районни кметове, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, граждани.

Слово в знак на признателността на варненската еврейска общност към българския народ произнесоха Олег Калдерон и проф. Красимир Методиев, а 12-годишната Ханна Иванова разказа вълнуваща история за спасението на своя дядо.

Наградени бяха и призьорите от ученическия конкурс за есе и рисунка на тема "Памет. Толерантност. Единение.", в който участваха ученици от шест варненски училища. В края на церемонията, членове на организацията засадиха дърво в близост до паметника.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна