Мобилно меню

80 години от смъртта на цар Борис III Обединител отбелязаха във Варна

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в морската столица
80 години от смъртта на цар Борис III Обединител отбелязаха във Варна

Общоградско поклонение по повод 80 години от смъртта на цар Борис III Обединител бе проведено днес пред паметника във Варна. Венци и цветя поднесоха кметът на Варна Иван Портних, представители на държавни институции, неправителствени организации и граждани.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а  почетен караул от ВМС, под съпровода на представителния духов оркестър, премина в тържествен марш пред паметника на цар Борис III.

Инициатор на събитието е Сдружение „Български родолюбци“, с подкрепата на Община Варна, Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска света митрополия.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

Призовават се клубове и фенове да допринесат за инициативата, като предоставят интересни артикули, които ще им бъдат върнати след края на експозицията в Археологическия музей
Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

През май 2024 г. се навършиха 130 години от изиграването на първия футболен мач не само във Варна, но и в България. По този случай отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна подема инициатива за организиране на изложба, посветена на 130 години футбол във Варна.

"Специално каним ръководствата на футболните клубове "Черно море" и "Спартак", като основоположници на варненския футбол, да се включат в инициативата. Призоваваме също така и техните фенове да допринесат за изложбата с ретро фланелки, снимки, картички, медали, чаши и други клубни артикули и принадлежности от преди 2000-ната година."

Артикулите ще бъдат събирани от 15 до 26 юли, в сградата на Археологическия музей. Датата на изложбата ще бъде обявена малко след изтичане на периода на набавяне на експонатите.

Събраните артикули ще бъдат описани с приемо-предавателен протокол и след изложбата ще бъдат върнати на техните собственици, уверяват организаторите.

Нека заедно покажем каква роля е играл футболът в живота на нашия град и да съберем ценните спомени, които съхраняват историята на варненския футбол, призовават от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна.

Повече информация за инициативата може да получите от: Траян Димитров - 0883403371; Кристина Спасова - 0884924327

Понеделник - петък от 9:00 до 17:00 в сградата на Археологическия музей.

2024 © Варна е