Мобилно меню

"Българската армия - от Аспарух до наши дни" представиха край Варна

Културно-историческият спектакъл се проведе в село Тополи, а специално участие в него взе и певицата Валя Балканска
"Българската армия - от Аспарух до наши дни" представиха край Варна

Културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия - от Аспарух до наши дни", подкрепен от Община Варна, се проведе в село Тополи. Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних. Организатор е Сдружение за възстановяване на българската слава "БРАН".

Специално участие в програмата взе и певицата Валя Балканска.

Началото бе дадено с шествие от центъра на селото, водено от малката Райна Княгиня - възпитаничка на детска градина "Христо Ботев" в морската столица, следвана от Представителния духов оркестър на Военноморските сили и гайдарски формации.

Акценти в програмата бяха възстановки на бойни сцени на Аспарухова конница, на събития от Второто Българско царство, Сръбско-българска война, Втората световна война и други.

Участници в събитието бяха деца от детска градина "Христо Ботев", Първи ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ "Христо Ботев" - Кърджали, Сдружение "Бага-тур" , Сдружение "Хайдути", Регионално дружество "7-и пехотен Преславски полк" към Национално дружество "Традиция", Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", рокерски клуб "Хан Крум".

Изложена бе и моторизирана техника на "Гранична полиция" и "Жандармерия".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Бюст-паметник на генерал Колев откриха във Варна

Поводът е 160-ата годишнина от рождението на пълководеца
Бюст-паметник на генерал Колев откриха във Варна

Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години от рождението му, бе открит във Варна от кмета Иван Портних и Артак Казарян, председател на сдружение "Български родолюбци", което е инициатор на събитието. Средствата са осигурени от Община Варна.

Паметникът се намира в градинката на кръстовището между бул. "Цар Освободител" и улицата, която носи името на героя. Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата "Варна" за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия.

Не конница — лава

в димящи талази,

в прах, гръмот и слава

летящи витязи!

След официалното откриване паметникът бе осветен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието присъстваха областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на много организации и граждани. Зам.-председателят на "Български родолюбци" Валентин Иванов обясни, че каузата за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той припомни, че благодарение на генерал Колев по време на Първата световна война са спрени руските и румънски войски и тяхното настъпление към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден трябва да празнува цяла България, тъй като на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в пределите на страната ни, каза още Иванов.

Церемонията за откриването на паметника беше организирана от Община Варна, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов