Мобилно меню

"Българската армия - от Аспарух до наши дни" представиха край Варна

Културно-историческият спектакъл се проведе в село Тополи, а специално участие в него взе и певицата Валя Балканска
"Българската армия - от Аспарух до наши дни" представиха край Варна

Културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия - от Аспарух до наши дни", подкрепен от Община Варна, се проведе в село Тополи. Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних. Организатор е Сдружение за възстановяване на българската слава "БРАН".

Специално участие в програмата взе и певицата Валя Балканска.

Началото бе дадено с шествие от центъра на селото, водено от малката Райна Княгиня - възпитаничка на детска градина "Христо Ботев" в морската столица, следвана от Представителния духов оркестър на Военноморските сили и гайдарски формации.

Акценти в програмата бяха възстановки на бойни сцени на Аспарухова конница, на събития от Второто Българско царство, Сръбско-българска война, Втората световна война и други.

Участници в събитието бяха деца от детска градина "Христо Ботев", Първи ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ "Христо Ботев" - Кърджали, Сдружение "Бага-тур" , Сдружение "Хайдути", Регионално дружество "7-и пехотен Преславски полк" към Национално дружество "Традиция", Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", рокерски клуб "Хан Крум".

Изложена бе и моторизирана техника на "Гранична полиция" и "Жандармерия".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна