Мобилно меню

Бюст-паметник на генерал Колев откриха във Варна

Поводът е 160-ата годишнина от рождението на пълководеца
Бюст-паметник на генерал Колев откриха във Варна
615

Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години от рождението му, бе открит във Варна от кмета Иван Портних и Артак Казарян, председател на сдружение "Български родолюбци", което е инициатор на събитието. Средствата са осигурени от Община Варна.

Паметникът се намира в градинката на кръстовището между бул. "Цар Освободител" и улицата, която носи името на героя. Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата "Варна" за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия.

Не конница — лава

в димящи талази,

в прах, гръмот и слава

летящи витязи!

След официалното откриване паметникът бе осветен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието присъстваха областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на много организации и граждани. Зам.-председателят на "Български родолюбци" Валентин Иванов обясни, че каузата за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той припомни, че благодарение на генерал Колев по време на Първата световна война са спрени руските и румънски войски и тяхното настъпление към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден трябва да празнува цяла България, тъй като на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в пределите на страната ни, каза още Иванов.

Церемонията за откриването на паметника беше организирана от Община Варна, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов

Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 1 март, а крайният срок за записване е 23 февруари
Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Музеят за нова история на Варна и Учебният музей към РИМ - Варна организират исторически куиз по повод националния празник на България - 3 март.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да включва от 3 до 5 състезатели. Инициативата е насочена към ученици от 8 до 11 клас

Състезанието ще протече в три отделни кръга. Всеки кръг ще е с продължителност 20 минути и ще се състои от 10 въпроса, обхващащи: периода на Българското възраждане; периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България; важни моменти от новата и най-новата история на гр. Варна. За участниците в играта са подготвени изненади.

Срокът за записване на отборите е 23 февруари 2024г.

За записване и информация: 052/681 060; 0883 403 371

Дата и час на събитието: 1 март 2024 г. (петък)

Място: Учебен музей при РИМ - Варна

2024 © Варна е