Мобилно меню

Документалния филм „Отмъстителката“ представят в Музея за нова история на Варна на 13 януари

Лентата, посветена на Мара Бунева, търси отговор на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество
Документалния филм „Отмъстителката“ представят в Музея за нова история на Варна на 13 януари

На 13 януари (събота) от 14:00 ч. в Музея за нова история на град Варна ще се прожектира документалният филм „Отмъстителката“.

Филмът представя драматичната съдба на Мара Бунева. Опитва се да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество. 

За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.

Прожекцията е с вход свободен.

2024 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна