Мобилно меню

Документалния филм „Отмъстителката“ представят в Музея за нова история на Варна на 13 януари

Лентата, посветена на Мара Бунева, търси отговор на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество
Документалния филм „Отмъстителката“ представят в Музея за нова история на Варна на 13 януари

На 13 януари (събота) от 14:00 ч. в Музея за нова история на град Варна ще се прожектира документалният филм „Отмъстителката“.

Филмът представя драматичната съдба на Мара Бунева. Опитва се да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество. 

За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.

Прожекцията е с вход свободен.

2024 © Варна е

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Експонатите от колекцията "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" са от 60-те и 70-те години на ХХ век
Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков, поднесени от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят, ще бъде представена в Археологическия музей във Варна. Експозицията гостува в морската ни столица по инициатива на Исторически музей – Правец, на който от резиденция Бояна предоставят колекцията с цел експониране и временно съхранение.

Периодът на изложбата "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" обхваща 60-те и 70-те години на ХХ век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

2024 © Варна е