Мобилно меню

Двоен юбилей чества Военноморският музей

Събитието бе отбелязано с изложбата "Морето – вечният сюжет" и празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили
Двоен юбилей чества Военноморският музей

С откриването на изложбата „Морето – вечният сюжет“ и празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили Военноморският музей отбеляза своя двоен юбилей  – 140 години от създаването на първата експозиция и 100 години от установяването му във Варна.

Тази  година Военноморският музей отбелязва две юбилейни годишнини, които ни връщат там, откъдето започва всичко. За първи път България има свой морски музей със сбирката, създадена през 1883 г., и  с първата експозиция, открита за обществеността във Варна през 1923 г.

Това каза в своето слово директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Тя сподели, че дългият път, извървян до днес, не е нито гладък, нито безпроблемен, но днес Военноморският музей заема своето заслужено място като една от значимите културни забележителности на Варна.  

Директорът на Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей, доц. д-р Соня Пенкова приветства гостите и подчерта, че в своя път Военноморският музей се е превърнал в увлекателен разказвач на морската история и пазител на паметта на хората, посветили живота си на морето.

„Много лесно е да бъдеш морски музей в традиционно морска държава, трудно е да бъдеш такъв в държава, която не веднъж в историята си се е колебаела дали да бъде или не истинска морска нация, част от европейската и световна морска общност. Едва ли си даваме сметка колко трудно е да се работи с тези исторически напластявания. За това се изисква професионализъм, постоянство и устойчивост, които колегите от Военноморския музей притежават. Днес ВММ е част от голямото и сплотено семейство на НВИМ, в което всяка една от структурите има индивидуалност и идентичност, която всички ние ще продължим да отстояваме, защото само различни в единството си можем да представяме пълнокръвно образа на Българската армия.“ – подчерта тя.

В своето приветствие командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов изтъкна, че самият факт, че 4 години след създаването на Флота, българските офицери са помислили как историята му да бъде съхранена говори за тяхната далновидност. „За нас Военноморският музей е нашият музей, той е част от нашия живот. Затова ние винаги ще радеем и ще се грижим за този музей“, каза той.

Гости на събитието бяха също началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Ваньо Мусински, началникът на Хидрографската служба І ранг Николай Николов, офицери от ВМС, кап. зам.-кметът по културата на Община Варна Ралица Герасимова, представители на музейната гилдия и културните институции в града, приятели и дарители на Военноморския музей.

2023 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна

Затварят за автомобили центъра на Варна на 3 март, ще има промени и в градския транспорт

Ограничението ще е валидно от 9:30 ч. до приключване на празничните мероприятия
Затварят за автомобили центъра на Варна на 3 март, ще има промени и в градския транспорт

Във връзка с честването на националния празник 3 март и организирането на мотошествие Община Варна въвежда временна организация на движението в централната част на града.

На 3 март от 9:30 ч. до приключване на церемонията по вдигане на националното знаме (около 10:30 ч.) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред Катедралния храм).

В същия интервал затворени за движение ще бъдат още:

  • Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;
  • Бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;
  • Бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

Във връзка с провеждането на традиционното мотошествие под надслов „В името на България“ от 12:30 ч. до приключване на мероприятието (около 14:30 ч.) ще бъде освободена от автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“.

Само при необходимост за същия интервал ще бъде спряно движението на автомобили по маршрута на шествието:

  • Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;
  • Бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;
  • Бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

Във връзка с наложените ограничения в празничния ден ще има маршрутни промени по линиите на градския транспорт. Автобусите ще се движат по бул. "Съборни" и ул. "Антим I-ви" и ще обслужват двупосочно спирка "Централна поща". В понеделник, 4 март, линиите на градския транспорт ще се обслужват с празнично разписание.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна