Мобилно меню

Експонати, свързани с Девическата гимназия във Варна, набира Музеят за нова история

Дарителската кампания е озаглавена "Спомени от стария лексикон"
Експонати, свързани с Девическата гимназия във Варна, набира Музеят за нова история

През 2023 г. се навършват 130 години от полагане на основния камък на Държавната девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза“ във Варна. По този повод Музеят за нова история на град Варна обявява дарителска кампания под надслов „Спомени от стария лексикон“.

"Призоваваме нашите съграждани, които имат роднини учили в Девическата гимназия, да отворят старите сандъци и скринове, заключените тавани и мазета и да потърсят неща свързани с историята на това знаково за нашия град учебно заведение - от 1893 г. до промяната на неговия статут през 1954 г."

Интерес за музея представляват различни видове документи, фотографии, рисунки, тетрадки, учебници, албуми, предмети, униформи. Всеки, който желае може да ги дари в Музея за нова история на град Варна. Дарителите, които не желаят да се разделят със своите сантиментални спомени от миналото, биха могли да ги предоставят за сканиране, фотографиране или временно експониране.

Целта на кампанията е да бъде събран архив от автентични материали, свързани с историята и дейността на Девическата гимназия. След внимателен подбор, избрани материали ще бъдат използвани за организиране на тематична изложба.

Кампанията ще приключи на 10 октомври 2023 г. Тематичната изложба ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители, съобщават от Музея за нова история на Варна.

2023 © Варна е

187 години от рождението на Васил Левски отбелязаха във Варна

Тържествената церемония беше проведена пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина.
187 години от рождението на Васил Левски отбелязаха във Варна

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Събитието се състоя пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина.

Почитта си пред делото на Левски изразиха представители на община Варна и на областната управа, на ВМС и на Варненска и Великопреславска света митрополия, политически партии, обществени, културни и образователни институции, консулите на Чехия и Италия и др.

Паметта и делото на великия български революционер бяха почетени с тържествена церемония и параден марш на Представителния духов оркестър на ВМС.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна